Translate

Mesti Baca

Sabtu, 25 Mac 2017

Bila Mahazalim 'Sang Melayu Mudah Lupa' Semakin Keliru

 

22 tahun memerintah secara kuku besi, dalang kepada pengharaman Umno dan Umno Baru adalah parti yang beliau sendiri tubuhkan. Seorang yang licik dalam membuat percaturan politik setelah berlakunya perpecahan dalam Umno sehingga dalam pertandingan bersejarah pada 24 April 1987 antara kumpulan Team A diketuai Mahazalim dan Team B diketuai Tengku Razaleigh. Pertandingan paling sengit dalam sejarah Umno yang mana Mahazalim berjaya menang tipis menewaskan Tengku Razaleigh untuk jawatan Presiden Umno. Semua tahu kemenangannya penuh dengan tipu muslihat dan banyak ringgit bertukar tangan.

Setelah menang, ibu pejabat Umno di arah tidak melayan kumpulan yang asalnya 12 kepada 11 orang supaya siasatan dibuat kerana mendakwa beberapa kes di mana ada mesyuarat Umno cawangan dan bahagian tidak sah. Jika mesyuarat cawangan dan bahagian tidak sah maka dengan sendirinya perwakilan mereka di Perhimpunan Agung Umno itu juga tidak sah. Apabila aduan kumpulan ini tidak di layan maka mereka membawa kes ini ke mahkamah. Akhirnya Hakim Harun Hashim memutuskan perharaman Umno.

Mahazalim langsung tidak menghalang atau merayu perharaman Umno kerana beliau seperti orang mengantuk di sorong bantal. Perharaman Umno adalah jalan mudah buat beliau untuk melakukan pembersihan besar-besaran ahli dan pemimpin yang tidak menyokongnya. Dengan tersingkirnya musuh-musuhnya dalam Umno dan sebagai orang paling berkuasa, beliau dan orang kanannya SU Agung Umno TS Sanusi Junid telah menubuhkan Umno Baru. Maka bermulalah rejim Mahazalim yang mana semua menteri dan pemimpin Umno tidak berani lagi menegur segala tindak tanduk beliau mengurus negara. 

Menteri-menteri di bawah pemerintahannya semuanya bermasalah yang mana segala rahsia mereka berada di dalam poket Mahazalim. Kementerian Dalam Negeri, polis dan sb-sb semuanya menjadi hamba kepada Mahazalim.  Rasuah berleluasa bagaikan barah di mana pemimpin-pemimpin Umno yang baru bergelar YB pun boleh memiliki banglo-banglo mewah dan wang jutaan yang tidak sepadan dengan elaun yang mereka perolehi setiap bulan.

Walau pun sudah lebih 13 tahun melepaskan jawatan PM, beliau masih lagi keliru atau beliau sudah nyanyuk. Adakah beliau masih merasakan dirinya tetap berkuasa sehinggakan sebelum jawatan itu di serah kepada Pak Lah pun mesti mengikut acuan yang beliau bina bersama terma-termanya. Semuanya disebabkan  Umno Baru yang beliau tubuhkan belum lagi di faraidkan kerana beliau masih hidup. Beliau sentiasa mengganggu pentadbiran negara sehinggalah Pak Lah Meletak jawatan sebagai PM.

Umno di bawah Najib/Rosmah yang ada sekarang ini telah melanggar terma-terma syarat beliau kerana baginya Umno ketika ini adalah masih milik mutlaknya dan mesti diserahkan kepada legasinya iaitu anaknya, Mukhriz. Lihat bagaimana nasib Pak Lah yang tidak mengikut kehendaknya, Pak Lah bukan seperti Najib/Rosmah kerana Pak Lah jenis lembut hati yang tidak suka memanjangkan permusuhan di dalam Umno. Beliau menganggap beliau sahaja yang betul dan selama 22 tahun dibawah rejimnya tiada satu pun yang tidak betul, semuanya betul. 

Beliau mula menjadi PM pada 20 Feb sehingga 31 Okt 2003 dan bermulalah era autokratifnya dengan kekebalan yang di ciptanya sendiri. Pada zamannya di pinda  akta AUKU, akta keselamatan dalam negeri, diaktifkan ISA, sekatan kebebasan akhbar, tangkap politik besar-besaran, tragedi pembunuhan musuh politiknya di Memali, pembunuhan di Lubuk Merbau dan menjadi rejim paling lama.

Baru 2 tahun menjadi PM, Mahathir yang gilakan kuasa mula menunjuk belangnya dengan meminda perlembagaan supaya undang-undang boleh digubal tanpa persetujui Yang di Pertuan Agong dan kuasa mengistiyharkan darurat juga dipindahkan dari Seri Paduka kepada Perdana Menteri. Demi lebih berkuasa, beliau mencampuri bidang kehakiman dengan pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas dan 5 hakim kanan iaitu,TS Eusoffe Abdoolcader, TS Wan Suleiman Pawanteh, TS Azmi Kamaruddin, TS Wan Hamzah Mohamed dan Datuk George Seah pada tahun 1988.

Kuasa yang beliau miliki masih belum cukup sehingga berlakunya krisis raja-raja Melayu pada 1993, beliau melucutkan kekebalan raja-raja Melayu dan mahu peruntukan undang-undang supaya baginda boleh di heret dan di bicarakan di mahkamah khas. Walau pun ada baiknya tetapi keburukan lebih besar dari kebaikan kerana beliau memiliki kuasa yang amat besar sehinggakan tiada siapa yang berani menyanggah kekuasaannya.

Sepanjang pemerintahannya itu, terbinalah empayarnya yang amat besar. Berbagai syarikat gergasi di daftarkan atas nama anak-anak dan keluarga beliau. Berpuluh-puluh jawatan-jawatan penasihat anak-anak syarikat milik kerajaan (GLC) mahu pun swasta di sandang oleh kaum kerabat beliau dan apa jua lapangan dan industri, pasti ada nama kaum kerabat dan kroni-kroninya. 

Sekarang beliau menuduh Haji Hadi kurang berkarisma sehingga partinya keliru membuat keputusan dan menuduh PAS ibarat parti tidak berpendirian. Beliau juga menuduh Haji Hadi kurang karisma berbanding dengan Al-marhum Ustaz Fadzil, Al-Marhum TGNA dan Al-Marhum Datuk Asri kerana tidak menjawab segala tuduhan-tuduhan yang di lemparkan terhadapnya oleh orang seperti Mahazalim, LKS, LGE baik dari PH atau dari Umno. Inilah penangan si tua yang umur dah masuk 92 tahun bila mengatakan Haji Hadi keliru sedangkan beliau si 'Melayu Mudah Lupa' sendiri keliru dalam dunianya sendiri.

Beliau memang jenis tiada perkara buruk pernah beliau lakukan walau pun 22 tahun memerintah secara kuku besi tetap mengaku yang beliau betul. Bagaimana tak keliru, sekejap serang PAS sekejap pujuk PAS, malah PPBM masih terumbang ambing pun beliau dengan sikap sombongnya memberi tempoh kepada PAS untuk bersama Pakatan Haram. Gua nak tanya Mahazalim, lu saper nak ugut PAS sedang PPBM dan PH pun dalam keadaan cacamarba. Gua ada baca tentang perbincangan antara PPBM dengan PAS tetapi PAS sudah memberi kata dua sekiranya PPBM bersama PH maka pintu rundingan tertutup. 

Beliau menuduh, mengfitnah dan memburuk-burukkan PAS tetapi PAS juga menjadi mangsa kononnya PAS lah yang memburukkan keadaan. Semua akar umbi dan pimpinan PAS sudah mengetahui tentang kedudukan PAS dalam blok pembangkang tanpa mencipta alasan menarik diri dari berunding tetapi kenapa Mahazalim masih menyerang PAS. Kata Pakatan Haram sudah cukup kuat tetapi kenapa masih lagi sibuk bermain di luar pagar. Mahazalim kata ' Itu alasanlah. Saya tak kata apa pun sebab yang dok bercakap memburukkan keadaan ialah PAS bukan saya tapi depa tak nampaklah sebab tak guna cermin,.... kita kena cermin', katanya SUMBER

Gua cukup hairan kenapa dah tahu PAS sudah nazak dan banyak kawasan mereka sudah lumpuh kerana wujudnya Amanah ramai ahli PAS sudah isi borang PAN yang berulang-ulang kali di cetak tetap tidak mencukupi. Jika PH boleh menang besar pada PRU14, persetankan PAS kerana PAS sudah jatuh nilai tetapi kenapa PAS juga yang diserang setiap kali diadakan ceramah PH. Lu nak lawan PAS buat apa, PAS bukan pegang Putrajaya jangan jadi bodoh sangatlah. Lu nak sangat Putrajaya, lu seranglah Umno/BN, bangang betullah bila ilmu teramat ulung.

Lepas ni ada pandir-pandir datang bertenggek memaki hamun PAS, maka sama keliru dengan Mahazalim yang kubur dok memanggil, rumah kata pi berambuslah lu. Gua tulis lu hentam gua ler yang lu gi hentam PAS dan tok-tok lebai tu pasal aper. Gua bukan ahli PAS atau membaruakan diri macam blogger, cybertrooper dan facebookmaker Pakatan Haram atau Umno celaka. Kalu gua kata lu bodoh memang lu bodoh pun macam. 

Ada juga barua-barua dok tangan gua saper guna bahasa lu gua lu gua. Mat Indo sudah lali dengan lu gua tetapi yang bodoh nahu bahasa lagi bodoh. Gua tanya lu all bila ada orang membahasakan diri dia 'AKU', kasar tak membahasa diri. Kalu kasar lain kali dalam doa lu pada Allah S.W.T, jaga kata 'AKU tukar kepada 'SAYA'. Gua tak nampak kehebatan tua bangkai yang dulu masa berkuasa lagak nak mampus. Pemimpin PH lagi jahanam duk seronok sangat sampai menganggap Mahazalim sudah suci atau sesuci embun yang bagi gua tiada maaf bagi mu dan ingatlah julangan dunia buat kamu sombong. Jangan kata Mahazalim masuk gelanggang kerana rakyat. Hakikatnya kedudukan anak-anaknya semakin terjejas sebagaimana Mokhzani yang memiliki harta sebanyak 1.2 bilion telah menanggung kerugian terkumpul sebanyak 600 juta. Apa lu all rasa...... /GANR

Selasa, 21 Mac 2017

Barua-Barua Pakatan Haram Mula Menyerang PAS

www.bebaskanmalaysia.blogspot.my

Banyak blog yang gua baca menyerang PAS dari segenap penjuru sampai tak sempat nak bernafas sejak isu menutup pintu rundingan dengan PPBM dan banyak cawangan-cawangan PAS yang sedang bermuktamar mengusulkan agar Tahalluf Siyasi dengan PKR di kaji semula. Tiada satu pun yang betul sampaikan golongan Wahabi pun tumpang sekaki dengan mempertikaikan tentang mimpi berjumpa Rasulullah S.A.W yang mana blog alkusen babi panggang sebagai medium penyebarnya.

Kenapa bila PAS menutup rundingan dengan PPBM, bukan main marahnya puak-puak celaka yang masih bodoh sombong. Kalu gua kata puak-puak nih bodoh sombong bukan main lagi serang gua. Sedarlah wahai golongan Pakatan Haram bahawa puak-puak lu sudah menjadi barua kepada orang yang dulu adalah musuh lu paling wahid sehinggakan lu pacat gelar mahazalim, mahafiraun dan berbagai gelaran.

Maka ramailah bertepuk tangan dan menadah tangan kerana majlis pimpinan Pakatan Haram sebulat suara menerima PPBM sebagai ahli komponen baru gabungan mereka. Gua hanya boleh tersenyum melihat kebodohan golongan yang nyata telah dikawal dengan mudah oleh Che Det. Apa kata Che Det bila Kak Wan menyatakan bahawa perjuangan PH adalah perjuangan reformasi yang bermaksud untuk membebas dan mengangkat Nuar sebagai PM jika PH menang PRU14 nanti. Buat nasa sekarang gua belum mendengar apa-apa komen dari Che Det tentang PM untuk Nuar. 
www.bebaskanmalaysia.blogspot.my

Adakah Che Det ingin layan perkara-perkara seperti itu kerana selagi beliau hidup jangan haraplah Nuar akan menjadi PM. Jika boleh beliau ingin Nuar terus mereput di dalam penjara kerana agendanya lebih besar iaitu untuk memastikan Mukhriz sebagai PM. Sekarang pun beliau sudah berjaya menjadi ketua di dalam pakatan pembangkang. Semua mesti dengar cakap beliau sebagai mana arahannya agar satu logo untuk PH dan hanya satu suara sahaja yang boleh mengeluarkan kenyataan berkaitan PH iaitu hanya suaranya.

Buat sibertrooper dan facebooker semua, usahlah lu all cuba menyembunyikan fakta demi menjaga Pakatan Haram yang sudah mula ada keretakan. Adalah Che Det ingin berada di bawah arahan sesiapa kerana beliaulah yang memberi apa-apa arahan. Kesian dengan puak-puak dalam PH sejak penubuhan PPBM kerana Che Det tidak akan membaruakan dirinya kepada mana-mana pemimpin pembangkang. Jika benar benar ingin berjuang untuk rakyat maka beliau tidak akan mewujudkan PPBM kerana beliau dan pengikutnya boleh memperkuatkan PKR yang lahir dari kandungan yang sama. 

Yang akan menjadi mangsa pertama permainan Che Det, gua cukup pasti adalah PAN yang jenis bukan sahaja menumpang tuah malah tidak memiliki apa-apa. Bergeraknya PAN hanya ihsan dari Dap lahanat kerana mereka tiada apa-apa pun baik jentera parti atau pun dana. Itu pun masih tak sedar diri dengan angkuh akan menawan Kelantan dari PAS. Dengan kemasukan PPBM ke dalam PH, PAN sudah harga buat Che Det yang masih ingin berkuasa walau pun yang seangkatannya sudah lama bersara.

Usahlah barua-barua PH menjadi terlalu bodoh menyangka penampilan semula Che Det dalam arena politik adalah untuk membantu rakyat. Segala perancangan beliau sebelum beliau melepaskan jawatan selepas 22 tahun menjadi rejim, Pok Jib sebagai pengganti beliau tetapi kerana Pak lah paling senior maka satu perjanjian di lakarkan oleh Che Det. Pak Lah hanya menjadi PM sepenggal dua sahaja sebelum diserahkan kepada Pok Jib sebagai PM ke 6. 

Tetapi kerana banyak projek-projek masa depan beliau tidak disambung oleh Pak Lah membuatkan beliau melenting sehingga beliau menyerang Pak Lah dan keluar dari Umno baru yang beliau sendiri tubuhkan. Beliau telah mempengaruhi ahli Umno agar menjatuhkan Pak Lah dengan Tok Jib sebagai pengantinya. Adakah beliau sajer-sajer menyokong Tok Jib sebagai PM tanpa ada apa-apa terma walau pun beliau tahu bagaimana sikap boros Big Mama dan suka membeli belah. Beliau sanggup menutup mata demi perniagaan anak-anaknya terjamin.

www.bebaskanmalaysia.blogspot.my
Apabila beliau melihat kedudukan perniagaan anak-anak semakin tergugat setelah Pok Jib semakin berkuasa dan perniagaan anak-anaknya tergugat yang membuatkan beliau makin naik angin. Jangan harap ler bro jika lu all kata perjuangan Che Det untuk rakyat maka lu boleh sembang sesama lu. Lihatlah bagaimana pembangkang (PH) siang malam menyerang pembangkang (PAS) yang membuatkan kerja-kerja Umno semakin mudah. Buat rakyat Malaysia agar jangan terpedaya dengan permainan politik dari puak-puak ini kerana politik mereka hanya untuk anak-anak dan kroni-kroninya. 

Gua cukup sokong dengan penolakan bersama PPBM yang belum apa-apa sudah memberi kata dua kepada PAS agar bersama dengan mereka atau PAS terpaksa berjuang secara sendirian. Siapa beliau untuk mengugut PAS untuk bersama dengan PPBM sedangkan PAS sudah 60 tahun menjadi pembangkang di mana menentang beliau selama 22 tahun ketika beliau menjadi rejim. Gua juga setuju agar PAS batalkan Tahalluf Siyasi dengan PKR kerana banyak tindakan-tindakan parti yang tidak sedar diri itu sudah banyak kali menikam PAS dari belakang. Nanti ada ler barua-barua bertenggek di laman ini dengan berbagai soalan celaka. /GANR

Ahad, 19 Mac 2017

Pengikut Dajal Sudah Mula Berkeliaran

 
Gua malas nak mengulas lanjut akan sekor yang amat berbangga dengan bangsa Melayunya yang mengikut kata beliau seorang loyar buruk. Antara bebelas Hindu ada 3 ekor Melayu yang cuba menyaman Dr. Zakir Naik. Mungkin seronok sangat bersama dengan hindu-hindu dari kalangan Melayu sendiri kerana yang ada dalam Amanah tak berapa ummmm, bro. Pasal puak-puak pemimpin dan ulama luar biasa mereka tidak mahu menegur ahli mereka yang bernama Siti Kassim, jadi gua tolonglah bagi komen a.k.a. maki hamun buat Melayu sesat yang mengaku beliaulah yang paling betul.
 
Siapa sangka PAN boleh melahirkan jalang bernama Siti Kassim yang baru jumpa apa itu tuhan kerana sudah lama syaitan duk bertenggek atas rambutnya mengakalinya dalam soal bab ketuhanan. Kerana itulah beliau dah merata tempat pergi untuk mengetahui bagaimana jika tuhan mencipta alam ini, pasti ada sesuatu yang lebih besar akan mencipta tuhan. Akhirnya beliau mendapat juga jawapan bab ketuhanan dari seorang guru sesat yang gua andaikan seorang mahaguru yoga berketurunan India. Kerana itulah si celaka nih duk lebih suka berkepik dengan hindu-hindu dan jika bab tenaga-tenaga nih boleh di dapati dalam kelas-leas yoga.
 
Guru sesatnya kata tuhan itu adalah tenaga yang badan tubuh pemiliki sendiri wujudkan. Bila menggunakan logik akal maka hukumnya adalah berpandukan lojik akal semata-mata. Jika dia sudah mampus, lu all kena ingat haram bagi umat Islam untuk menguruskan mayatnya. Bukan gua menuduh atau mengada-gadakan cerita tetapi lu boleh rujuk kepada kitab-kitab terutama al-Quran dan as-Sunnah bahawa telah jatuh imannya mengikut setiap perkataan yang beliau lafazkan secara jelas lagi nyata.
 
Maka jika lu all menguruskan mayatnya maka lu telah melakukan satu dosa besar kerana menguruskan mayat yang yang menghina Allah S.W.T. Lawak betullah minah nih, tuhan itu adalah tenaga yang mana jika baik yang kita bawa maka baiklah perbuatan kita sebagaimana kalau nak berzina pun perlukan tenaga yang baik baru ada syok. Di sini ada sedikit huraian dari akar umbi PAS berkaitan dengan isu semasa (BETAPA CEPATNYA MASA BERLALU).
 
Kredit Buat : Sembang Mat Zaid


Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...