Translate

Mesti Baca

Sabtu, 14 Jun 2014

Lu Bodoh Atau Cerdik?.


Gua sudah lama betul tidak update gua punya blog selepas terlibat dalam kemalangan yang gua sendiri pun tak tahu kemalangan keberapa dalam hidup gua. Kemalangan kali ini benar-benar membuatkan gua terpaksa berehat panjang kerana dah lima bulan masih belum sembuh-sembuh. Gua bukan sahaja tidak update gua punya blog malah gua jarang-jarang atau kadang-kadang membuka komputer. Banyak isu-isu yang gua ketinggalan kerana gua benar-benar ingin berehat minda dan fizikal.

Lu all pun tahu yang setiap artikel gua lebih kepada isu-isu politik dan gua tulis pun kerana atas permintaan member gua (Musafirlalu) yang ingin mendapat pendapat gua tentang satu produk di panggil Shaklee yang gua ada mengambilnya untuk kesihatan gua. Lu jangan anggap gua jual ubat pulak, apa yang gua tulis ini adalah dari pandangan gua sendiri. Yang betul tetap betul yang salah tetap salah macam KJ minta MC kat Big Boss dia pasal tak sihat kerana mengalami deman piala dunia.

Gua ada mengambil beberapa produk Shaklee seperti B Complex, Ostematrix, Vitalea, Alfalfa Complex dan Vitamin C Plus dengan harga RM269.50 yang mana bagi gua harga yang cukup murah. Kenapa gua kata murah pasal dalam 5 produk tu ada ditelan untuk sebulan, ada untuk 2 bulan, ada untuk 3 bulan hingga 4 bulan. So, bagi gua harganya cukup murah jika dibandingkan dengan produk-produk yang gua biasa beli yang ada harga sampai RM200 satu botol untuk sebulan telan.

Memang gua tahu yang produt Shaklee ini bukan untuk merawat atau mengubati atau mencegah penyakit tetapi ia dapat membantu tubuh gua agar terus boleh bertahan dan jika badan gua sakit ia akan mengurangkan kesakitan gua. Keberkesanannya memang cukup terasa selepas seminggu gua mengambilnya secara berterusan dan ia tidak menganggu ubat-ubat berasaskan kimia/drug disebabkan produk Shaklee adalah dari sumber alam/tumbuhan, apatah lagi ianya dijamin halal mengikut semakan gua dalam internet.

Bukan itu sahaja yang gua nak khabarkan kat lu all, ubat-ubatan yang gua terpaksa telan atas arahan doktor pakar dapat gua kurangkan pengambilannya sebanyak 60 peratus. Kat situ sahaja gua sudah dapat penjimatan sebanyak 40 peratus sebelum GST dilaksanakan oleh Big Boss pada tahun depan. 

Ada orang tanya gua, kalu dah bukan ubat buat apa lu beli dan telan. Ada lagi orang bodoh kat negara nih pasal gua ingat semua cerdik-cerdik belaka jika melihat kepada semangat mereka untuk menunggu GST dilaksanakan. Disebabkan cerdiknya mereka sampai ada yang nak suruh Big Boss laksana GST segera, tak payah tunggu tahun depan. Mereka kata lambat sangat pasal tak sabar nak bayar GST, nak kata bodoh tengok macam baru balik belajar luar negara. 

Tak apalah kita tinggal yang bodoh-bodoh ni dulu kalu layan satu hari tak habis. Bila ada kata kalu bukan ubat buat apa beli, gua tanya dia 'lu kan ada penyakit lelah, lu ada makan atau pam ubat lelah tak'. Dia  kata memang hari-hari dia pam, gua tanya balik dia 'bila lu pam, lelah lu terus baik ker'. Dia kata masa pam hilang ler tapi kalu lelah mari kena pam lagi. Gua tanya dia lu nih bodoh ker cerdik....!!!!! Kalu nama dia ubat bermakna bila lu pam ker, lu telan ker atau lu buat lauk ker ubat lelah lu, pasti lelah lu dah lama lama baik. 

Maknanya ubat lelah lu itu sekadar penahan sakit jer pasal ubat untuk lelah para saintis tengah belek buku lagi. Macam produk yang gua makan sekarang ni jugak, sekurang-kurangnya dari telan hari-hari sekarang dah boleh selang dua sekali. Siapa bodoh.... lu bodoh ker atau gua bodoh..????. So, gua sarankan pada lu all jika ada masalah kesihatan lu boleh layari laman TinaTinotOnline dan hubungi pemiliknya (Ruzanah) kerana mereka ada satu kumpulan yang akan bagi pendapat untuk setiap masalah yang hadapi. Tak kena bayar pun kalu lu gi jengah.

Khamis, 12 Jun 2014

Sekadar Membantu Rakan Gua.

 Seorang Yang Gagal..????


 بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Dulu saya seorang Civil Contractor. Yang berjaya dengan memiliki pekerja tetap seramai 8 orang dan pekerja kontrak lebih kurang seramai hampir 20 orang. Walau pun syarikat saya tidak besar tetapi saya mempunyai pelanggan yang cukup ramai. Ada kala saya terpaksa menolak permintaan pelanggan untuk melakukan kerja-kerja ubah suai kediaman mereka disebabkan tidak menang tangan tetapi ada yang cakap "Encik Said....saya sanggup tunggu". Kenapa mereka sanggup tunggu saya lakukan walau pun ia memakan masa yang lama?.

Apa rahsia saya sehingga pelanggan saya begitu percayakan kerja-kerja yang saya lakukan?. Jawabnya cukup mudah iaitu "AMANAH". Apabila anda amanah terhadap kerja-kerja yang lakukan, maka anda tidak akan menipu pelanggan dengan melakukan kerja sambil lewa atau pun menipu menggunakan bahan-bahan mentah yang kurang kualiti untuk mengaut keuntungan besar.

Apa kemahiran yang saya miliki ialah saya boleh membina sebuah rumah dari A sampai Z tanpa mencari eletrician, pipingman, decoration atau membina kabinet kerana semuanya saya boleh lakukan. 18 tahun lalu ketika saya berhijrah ke Ipoh dari Dungun dengan notis 24 jam kepada syarikat Korea, Hyundai yang memenangi kontrak Petronas untuk membina loji penapisan gas di Kerteh. Saya tidak mengenali sesiapa pun melainkan isteri saya.

Betapa perit rasanya apabila tiada seorang pun yang saya kenali dan kepayahan mencari pekerjaan sehinggakan akaun bank kosong. Masih segar dalam ingatan bagaimana saya mencari kayu-kayu terbuang di tempat pembuangan sampah untuk di jadi cenderahati dengan harga RM 2 satu. Itulah sumber saya untuk hidup kerana dari sudut pandangan saya, di Ipoh saya tidak pernah berjumpa dengan Civil Contractor berbangsa Melayu kerana yang ada semuanya Cina. Bak kata pepatah 'Benih yang elok jika dibuang ke laut menjadi pulau'.

Dengan pertolongan isteri saya yang mempunyai kenalan di kalangan guru-guru, mula ada yang bertanya adakah saya boleh melakukan wiring atau baiki atap atau baiki paip atau apa saja kerana moto saya tiada istilah 'Tidak Boleh', melainkan semuanya boleh walau pun saya tidak tahu melakukannya. Sebagai contoh bila saya diminta melakukan kerja plastersiling yang baru bagi saya, maka tempat lepak saya ialah di kedai buku MPH. Di situlah tempat saya belajar cara-cara untuk melakukan kerja-kerja yang diberikan. Untuk membaca seterusnya sila KLIK SINI

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...