Translate

Mesti Baca

Selasa, 28 Januari 2014

Benarkah Tindakan Anwar Mengejutkan Kem Azmin...!!!!!

  
Edmund Bon: Kajang voters should punish #PKR by voting any candidate but PKR's.

Wan Saiful Wan Jan: Stupid excuse "@KEADILAN: Kenyataan media CC Lee, mantan ADUN Kajang yang telah letak jawatan petang tadi (semalam).

Pengumuman pengunduran wakil rakyat Kajang semalam menggemparkan banyak pihak, termasuk pemimpin kanan dalam PKR, dan menjadikan mereka semua sangat serba salah.

Gerakan yang mendadak ini dipercayai datang daripada beberapa pihak yang dekat dengan Ketua Umum Anwar Ibrahim sendiri, bukan kumpulan Timbalan Presiden Azmin Ali.

Kumpulan Azmin sendiri, yang digambarkan sangat ghairah ingin mengambil tampuk kekuasaan di Selangor, dikhabarkan terperanjat dengan gerakan mengejut semalam.

Tindakan ini bertujuan "menyelesaikan" persaingan antara PKR Selangor, yang diketuai Azmin, dengan Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim.

Walaupun PKR negeri masih utuh di belakang Azmin, mereka tidak sempat berbuat apa-apa untuk mengelak pengumuman pengunduran CC Lee, bekas pemimpin Gerakan yang dikaitkan dengan Azmin.

Difahamkan, keputusan itu belum mendapat persetujuan PKR Selangor yang masih berusaha untuk menentukan perjalanan parti dalam krisis terbaru ini.

PKR negeri dikatakan mengambil strategi berbeza untuk menangani kemelut ini -- strategi akibat tidak menduga langkah mendadak pasukan Anwar.

DAP, PAS tunggu & lihat

Gerakan mengejut pasukan Anwar, disertai beberapa pemimpin kanan dan muda PKR termasuk Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail, dapat dijayakan susulan pertemuan ketua pembangkang itu dengan Khalid pada hujung minggu dan Lee semalam.

Pasukan Anwar juga cuba memberikan gambaran kepada beberapa pemimpin PKR bahawa proses biasa parti tidak sesuai untuk gerakan ini.

Malah, lebih elok jika diuruskan oleh pasukan kecil mereka. Sama ada pasukan ini berjaya dalam misinya akan dapat dinilai mulai hari ini.

Jika pasukan Azmin terkejut dengan gerakan pantas kumpulan Anwar, rakan-rakan Pakatan Rakyat juga belum tentu bersetuju dengan percubaan PKR itu.

Yakni, percubaan untuk mengundurkan Khalid dengan menggantikan calon baru (bukan Azmin) melalui satu pilihan raya kecil DUN Kajang.

Akibat tiada sokongan awal DAP dan PAS sebelum peletakan jawatan Lee, dua parti ini tidak menyatakan sokongan segera semalam selepas pengunduran Lee.

Kedua-dua parti masih mengambil sikap "tunggu dan lihat" tindakan lanjut PKR.

Sikap ini diambil dipercayai akibat pemimpin-pemimpin kanan mereka tidak dirujuk lebih awal oleh PKR.

Mereka dikatakan tidak selesa dengan gerakan pasukan Anwar yang tidak merundingi mereka sebelum keputusan besar itu.

Persetujuan malam tadi

Sekiranya dua rakan Pakatan menyatakan sokongan pada gerakan menggemparkan Anwar ini, persetujuan ini baru dicapai malam tadi atau pagi ini.

Pasukan Anwar dikatakan giat menyusun strategi malam tadi untuk mendapatkan sokongan bulat Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

(Setakat artikel ini ditulis, sikap kedua-dua parti itu terhadap projek Anwar ini masih belum jelas)

Sementara itu, pagi ini, pasukan Anwar dijadual mengadakan beberapa siri pertemuan saat akhir, termasuk dengan Khalid dan Azmin, sebelum pengumuman rasmi yang dijadualkan jam 11 pagi.

Pengumuman ini dijangka menyentuh rancangan pengunduran Khalid dalam tempoh sebulan dua ini.

Ia juga akan menjawab teka-teki siapakah calon DUN Kajang -- yang disebut-sebut mahu diangkat sebagai menteri besar baru -- sama ada Anwar sendiri atau seorang tokoh lain.

Namun, semua ini tergantung sejauh mana Khalid bersetuju dengan pelan permainan pasukan Anwar dan bagaimana pula sikap Azmin dalam rencana Anwar yang menggemparkan ini.

Setakat malam tadi, sikap tokoh nombor dua dalam PKR masih belum jelas -- sama ada bersama pasukan Anwar atau mengambil jalan lain.

Gerakan Azmin selanjutnya bergantung pada siri pertemuan pagi ini dan pengumuman penting selepasnya.

Jika Khalid degil...

Khalid sendiri belum menunjukkan sikap yang jelas, sama ada mahu mengikut sahaja arahan ketua umum atau membantah.

Sikap ini dapat dilihat jika beliau sendiri hadir di mesyuarat pagi ini dan menyuarakan isi hatinya.

Jadi, sidang media Anwar berhubung isu-isu Selangor pagi ini akan mendedahkan sedikit bagaimana pintar (atau, tidak) pasukan Anwar.

Pasukan Anwar ini, nanti, akan menentukan kepintaran mereka sama ada berjaya mengatasi kemelut di Selangor atau menambahkan lagi kerumitan sedia ada.

Langkah bijak atau langkah dungu akan terlihat mulai hari ini, menjelang pilihan raya kecil DUN Kajang dan juga dukungan istana.

Proses panjang ini, seperti diingatkan Khalid semalam, tidak mudah tanpa konsensus Pakatan dan restu istana.

Tugas ini tentunya lebih rumit daripada meyakinkan peguam Edmund Bon dan Wan Saiful Wan Jan, ketua kumpulan pemikir IDEAS.

Malah, apabila diketahui Anwar akan mengadakan sidang media berhubung isu-isu Selangor, Wan Saiful dengan sinis mengtuit: I thought Azmin heads PKR Selangor?

Jika Pakatan dan istana di belakang pasukan Anwar, apa akan jadi jika Khalid berdegil? Sumber

Isnin, 27 Januari 2014

Murabbi TG Harun Taib Yang Ku Kenal.


 Jenazah Murabbi Harun Tayyib sedang diiringi dan demi menghormati permintaan anaknya maka gua tidak meletakkan gambar Al-Marhum.

Beliau adalah seorang yang cukup tegas dalam perjuangan demi melihat Islam dimartabatkan sebagai pegangan umat Islam. Tiada berkompromi apabila ia melibatkan hukum Islam biar sebanyak mana tentangan terhadap pemikirannya. Jika melihat raut mukanya pasti orang yang tidak mengenalinya akan mengatakan yang beliau seorang yang bengis tetapi realitinya beliau seorang yang mulia hatinya dan bengisnya bertempat.

Semasa muda gua memang seorang yang sedikit ganas di daerah gua dan ganas gua bukannya bererti gua kaki pau. Gua nih jenis tak suka kacau orang melainkan kalau orang itu kacau gua atau keluarga atau kawan-kawan gua pasti akan ada pergaduhan. Sehinggakan jika berlaku pergaduhan pasti pihak polis akan cari gua walau pun gua tidak terlibat langsung. Gua mempunyai rekod buruk pada pihak polis kerana gua paling benci pada polis-polis yang tandatangan pun belum kering tapi dah nak tunjuk lagak. Pernah sekumpulan polis yang tidak bertugas mengajak gua bertumbuk di hadapan balai polis daerah.

Walau pun gua diketegorikan sebagai samseng ditempat gua tetapi gua cukup menghormati orang-orang tua. Bila ada kenduri-kendara pasti gua akan membantu dan jika ada kematian, gua and the gang akan tolong gali kubur dan memikul keranda. Gua nih boleh dikatakan ringan tulang, kerana itulah jika ada pergaduhan orang-orang tua akan datang membantu gua atau menyorokkan gua di rumah mereka kerana dulu report polis tentang pergaduhan hanya bertahan 24 jam sahaja. Jika dalam waktu itu yang dituduh tidak ditahan makan polis akan tutup buku. 

Gua meminati politik sejak gua bersekolah rendah lagi dan minat gua lebih mendalam selepas PAS ditendang keluar oleh Umno yang menjadi gunting dalam lipatan dalam krisis PAS Kelantan. Pada awal 80 an selepas bermulalah era 'Kepimpinan Ulama' dalam PAS sehingga al-Marhum Datuk Asri dan kumpulan 12nya meletak jawatan. Waktu itu gua sudah mengenali TG Haji Hadi dan TG Harun Taib yang membarisi kepimpinan ulama muda.

Satu masa gua telah dikerahkan untuk ke Tanah Rancangan untuk bersama dengan Ustaz Harun Taib berceramah kerana tempat yang hendak pergi adalah kubu kuat Umno. Pada ketika itu tiada apa yang berlaku, tiba masanya Ustaz Harun Taib tentang dasar perjuangan PAS dan kewajipan orang Melayu perkauman. Bila sudah hampir tamat ceramah dari beliau, beberapa telur busuk telah dilontarkan ke arah beliau tetapi tidak kena dan gua tercari-cari pelakunya kerana gua berada di belakang orang ramai. 

Nasib baik betul orang yang lontar telur busuk itu dapat melarikan diri, jika tidak gua jamin ada yang masuk hospital dan ada yang masuk lokap. Yang masuk lokap tu pastinya gua dan  serta merta Ustaz Harun Taib menyambung lagi ceramahnya, gua ingat lagi lagi sampai rumah dah masuk pagi. Bak kata orang tak kenal maka tak cinta begitu juga dengan perwatakan Murabbi Harun Tayyib. 

Semasa hayatnya beliau dikecam oleh orang yang mengaku ahli PAS dengan berbagai tuduhan kononnya beliau di antara individu yang ingin PAS bersama dengan Umno tanpa menyelidik betapa beliau seorang yang tidak boleh berkompromi bila ia melibatkan hukum Allah. 

Semasa Muktamar PAS yang lepas pun ada bisik-bisik yang kononnya duduk di atas kerusi roda pun masih nak pegang jawatan tak nak lepas, jahat sungguh mulut yang berani mengata di belakang sedangkan yang mengatakan itu bukannya ahli biasa. Gua percaya pemimpin PAS yang mengata itu tidak mendapat tarbiah yang betul dan mungkin ini antara virus yang masih ada dalam gerakan Islam PAS.

Gua cukup terasa dengan kehilangan tokoh yang gua kagumi ini yang sanggup berdegil walau pun sakit dan terpaksa berkerusi roda kerana itulah gua kurang menulis sehari dua ini. Pergilah dengan tenang wahai Murabbi Harun Tayyib. Sesungguhnya jasamu amat besar terhadap mengIslamkan semula umat Melayu yang telah lalai dengan duniawi. Insyaallah, benih-benih yang telah kamu semai akan meneruskan perjuanganmu walau pun kehebatanmu tiada tolok bandingnya.

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...