Translate

Mesti Baca

Khamis, 23 Januari 2014

Bila Macai Dok Puji Subsidi RM40 bilion.

Nak kata bodoh, semuanya belajar tinggi-tinggi sampai ada yang sampai tahap phd tetapi tetap bebal pada pandangan gua. Habis satu dunia macai-macai dok jaja hanya kerajaan Malaysia sahajalah yang memberi subsidi kepada rakyat. Bila rakyat mengeluh tentang kenaikan kos sara hidup akibat subsidi dikurangkan mereka suruh rakyat berjimat cermat. Yang beri nasihat suruh rakyat berjimat cermat sendiri pun makan hasil rakyat dengan semua keperluan mereka ditanggung oleh rakyat sehinggakan setiap ketul taik mereka ada elaun. 


Merekalah yang sepatutnya berjimat cermat kerana merekalah rakyat merana kerana masing-masing berebut-rebut merompak hasil negara sehingga negara sendiri sudah pokai hasil kebijaksanaan memerintah. Para bangsat-bangsat nih dok bagi angka RM40 bilion kepada rakyat konon-kononnya untuk menunjukkan betapa prihatinnya kerajaan menjaga kebajikan rakyat tetapi adakah si bangsat-bangsat nih bagi tahu berapa ratus bilion wang rakyat yang mereka kaut setiap tahun. 

Jika subsidi RM40 bilion dok jaja siang malam, tolong jaja sama berapa ratus bilion RM pula cukai dari rakyat kerajaan tibai. Bagitahu rakyat berapa puluh ribu elaun para menteri dapat sebulan dan belum kira elaun wakil rakyat, elaun rumah, elaun kenderaan, elaun pemandu, elaun makan, elaun berak, elaun kencing, elaun keraian, elaun hiburan, elaun berpoya-poya dan bermacam-macam elaun tok nenek mereka dapat. Macam ni nak tunjuk betapa mereka simpati kepada rakyat.

Umpama bagi RM100 tetapi ambil balik dari rakyat RM500 dan yang RM400 itulah masing-masing dok bahagi semasa mereka macam penyamun tarbus. Untuk menunjukkan kepada rakyat yang makan sayur paling murah, kangkung yang mana boleh didapati di tepi-tepi parit atau longkang dan jika rajin boleh dapat free jer. Kononnya mereka pun memang makan kangkung bagaikan mereka pun merasa sama keperitan yang dialami rakyat.

Untuk memperhebatkan lagi kempen membantu rakyat maka digula-gulakan yang ramai mengidap kencing manis BR1M sebanyak RM500 setiap keluarga dan JKKK pula mendapat elaun RM800 sebulan yang sebenarnya mempunyai agenda agar JKKK tidak berpaling tadah setelah melihat sokong terhadap Umno/BN semakin goyah. Dengan sedikit kuasa yang ada pada JKKK kebiasaannya yang pertama akan berjalan dengan elok sikit konon tanpa mengira parti. 

Bila masuk bab kedua para JKKK mula tumbuh sedikit taring mereka mula menunjukkan betapa berkuasanya mereka terhadap BR1M yang dinaikkan menjadi RM600. Ada sesetengahnya mula tawar menawar untuk mendapat kelulusan. 

Sekarang ini banyak permohonan telah mereka tolak kerana menganut agama PAS. Gua sendiri pun baru tahu wujudnya agama baru yang dipanggil agama PAS. Penyokong PAS jangan harap ler nak dapat BR1M kerana duit itu sekarang adalah duit makbapak si bangsat kerana itulah mereka boleh buat sesuka hati mereka.

Yang dapat BR1M tu pula bukan main gembira kerana mendapat RM600 setahun atau RM50 sebulan atau RM1.66 sehari tanpa menyedari yang mereka terpaksa membayar RM16 sehari dalam bentuk segala tok nenek cukai. Adakah mereka yang menyokong Umno/BN itu cerdik atau pun bodoh. Inilah cara Umno mempertahankan pemerintahannya, mengula-gulakan orang-orang kampung agar sentiasa bergantung kepada kerajaan. 

Bagi mereka si bangsat Umno itulah tuhan mereka yang sentiasa memberi mereka rezeki dengan ratib mereka siang malam ialah 'Salam1Malaysia, Salam1Malaysia, Salam1Malaysia' atau 'BR1M, BR1M, BR1M' dan ratib paling utama ialah '1Malaysia'.

Di Malaysia nih nak tahu kawasan atau kampung mana kubu kuat mereka cukup senang, carilah kampung atau kawasan yang paling miskin kerana di situlah kubu kuat mereka. Gua bukan tuduh tapi memang realiti di mana peti undi yang mereka menang pasti kawasan itu terdiri orang-orang miskin. Umno/BN cukup susah untuk menawan kawasan-kawasan bandar atau pertengahan. 

Sedarlah rakyat Malaysia yang negara sekarang ini menuju ke era bankrap, kerana itulah kebanyakkan aset-aset pemimpin tertinggi sudah dibawa keluar dengan cara yang begitu drastik. Jika gua kata yang sokong Umno tu bodoh, tahu pun marah kalau dah bodoh lu bagi fakta atau gambar apa pun pasti mereka akan kata itu semua fitnah./GANR

Tiada ulasan:

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...