Translate

Mesti Baca

Sabtu, 21 Disember 2013

Rakyat Marah Kerana


Rakyat marah kerana:

1. kerajaan dan pemimpin tidak dilihat berkongsi beban bersama rakyat.

2. beban sepenuhnya dilihat ditanggung rakyat sepenuhnya.

3. mengambil jalan mudah dengan menaikkan kadar tanpa memikirkan alternatif lain

4. menggunakan alasan untuk menguatkan ekonomi negara walhal yang merosakkan kewangan negara ialah keborosan, ketirisan, pembaziran, salahguna kuasa dan rasuah dan bukan sepenuhnya pada subsidi yang diberikan pada rakyat.

5. memberikan hujah-hujah menyokong kenaikan kadar yang tidak masuk akal dan menyinggung perasaan rakyat

6. tidak pernah melihat kerajaan mengambil inisiatif untuk mengurangkan perbelanjaan pengurusan kerajaan terlebih dahulu sebelum menasihatkan rakyat untuk menanggung beban.

Sepatutnya:

1. Kerajaan patut mengumumkan janji untuk mengurangkan bil elektrik Seri Perdana dan semua kementerian sebanyak 15 peratus (kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan gaji Menteri dipotong RM100) tatkala tarif elektrik diumumkan naik supaya dilihat kerajaan turut berjimat.

2. Kerajaan juga patut mengumumkan elaun-elaun minyak pada kabinet dimansuhkan tatkala ingin mengurangkan beban subsidi minyak supaya para pemimpin memahami kesusahan rakyat.

3. Bayaran tol tidak lagi boleh diclaim oleh para menteri kabinet selepas harga tol dinaikkan supaya turut sama menyelami beban rakyat.

4. Kerajaan patut membuat permohonan maaf terbuka kerana terpaksa meningkatkan kadar akibat sikap boros kerajaan dan berjanji tidak akan melakukannya lagi.

5. Kerajaan berjanji untuk tiga bajet akan datang tidak sesekali lagi untuk meminta bajet tambahan untuk menampung pembelanjaan

6. Para kabinet menteri tidak boleh mengambil bonus.

7. Mengarahkan konsesi tol yang saham majoritinya dimiliki kerajaan untuk membatalkan perjanjian tol yang berat sebelah dan membuat perjanjian baru berdasarkan kadar tol yang tetap sehingga tol ditutup apabila keuntungan yang disasarkan tercapai.

8. Mengarahkan TNB jangan menyakitkan hati rakyat dengan memberikan bonus lumayan kerana keuntungan mereka datang daripada duit rakyat.

Jika ini sanggup dilakukan kerajaan, kemarahan rakyat akan berkurang kerana rakyat akan merasakan ini sebahagian daripada tanggungjawab bersama untuk sama-sama bersusah dengan kerajaan untuk menyelamatkan ekonomi negara.

Sekarang yang dirasai rakyat ialah konsep "rakyat didahulukan" diaplikasikan sepenuhnya tapi pada cara yang salah - rakyat didahulukan menjadi mangsa untuk 'cover' kelemahan pentadbiran kerajaan.

Jika anda tidak dapat menjadi penulis yang memberi manfaat, jadilah pembaca yang memberi manfaat dengan berkongsi tulisan ini. Senyum

Tuan Ibrahim Tuan Man

Rabu, 18 Disember 2013

Sunni Vs Syiah

 Berhukumlah kamu wahai ASWJ dengan hukum Allah jika kamu adalah orang yang benar
 Adakah ini adalah pegangan ASWJ

Bila Syiah dan perkembangan mutakhir nih, gua terkenangkan tentang pertanyaan seorang pakcik kepada gua tentang Syiah. Isunya tentang tuduhan Umno terhadap PAS yang dilihat menyokong Revolusi Iran di mana tumbangnya rejim Shah Iran. Peristiwa yang ini berlaku selepas beberapa tahun Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri dan PAS sedang menuju kepada kepimpinan ulama selepas Datuk Asri meletak jawatan sebagai Yang DiPertua PAS.

Ketika Mahathir cuba mengengkam kebangkitan Islam maka rejim Mahathir telah menuduh PAS cuba memecah belahkan bangsa Melayu dengan fitnah menSyiahkan negara. Maka dicanangkan kepada rakyat Malaysia melalui media yang dikuasai oleh Umno iaitu RTM dan Utusan Melayu bahawa hanya pegangan Ahlu Sunnah Wal Jamaah (Sunni) yang betul, pegangan Syiah menyesatkan.

Gua jawab jika Umno kata mereka adalah betul kerana berpegang kepada ASWJ atau sebenar-benar Islam/Muslim dan Syiah itu sesat, kenapa mereka/Umno tidak melaksanakan hukum Islam tetapi yang dituduh sesat/Syiah itulah lebih ke depan melaksanakan hukum Islam. Yang dituduh sesat itulah mewajibkan wanita-wanitanya menutup aurat dan bukannya ada selendang buat tutup bahu. Sepatutnya wanita Umno malu kat TV dan meja. Jika TV dan meja pandai berkata-kata pasti diperlinya orang Umno, "atas aku pandai kau tutup tapi kepala engkau sendiri tak reti-reti nak tutup".

Tuduhan terhadap PAS penganut Syiah ni bukannya isu baru kerana ia sudah lama berlaku. Gua masih ingat bagaimana rejim Mahathir yang sekular begitu takut dengan kebangkitan Islam maka berbagai fitnah dilakukan terhadap PAS. Saham Mahathir cukup besar dalam menyesatkan orang Melayu dari mendekati Islam kerana pegangan sekular yang ada pada Mahathir dan para pemimpin Umno. Kerana itulah undi untuk PAS jatuh merudum kerana Umno mempergunakan RTM, agensi kerajaan dan pemikiran rakyat Malaysia ketika itu dipenuhi dengan pembohongan Umno.

PAS waktu itu hanya boleh menerang dan mempertahankan diri melalui ceramah-ceramah sahaja, itu pun setiap ceramah pasti akan di intip oleh SB-SB. Berbeza dengan zaman sekarang di mana segala maklumat hanya di hujung jari sahaja. Gua tetap akui jasa Mahathir berkaitan dengan kebebasan IT yang mengikut jangkaan beliau akan memperkuatkan lagi pengaruh Umno tetapi beliau tersilap kerana ia telah memberi kelebihan kepada PAS dalam penyebaran maklumat di mana Umno jauh tertinggal.

Kira-Kira Mudah Buat Penerima BR1M

BR1M naik-RM 100= RM 600 @ RM 50.00 sebulan

Letrik naik 14.89% atau RM 4.99 @ RM 44.81 (jika mengguna 301 kwh)

Baki RM 5.19 boleh isi minyak motor 2.75 liter

Baki 9 sen nak beli gula-gula tak lepas

Tipah tertipu bang

Sumber

Selasa, 17 Disember 2013

Bala Apa Yang Akan Menimpa Bangladesh Sehingga Syahidnya Sheikh Abdul Qader Mullah.

 
 
Ketahuilah apa sebenarnya punca kepada kebangkitan rakyat di Bangladesh. Kenali juga siapakah insan pilihan Allah, Sheikh Abdul Kader yang telah syahid baru-baru ini? Baca juga apakah kata-kata terakhir beliau kepada para pejuang Islam bukan sahaja di Bangladesh malah di seluruh dunia. Lihat juga gambar-gambar sekitar pengebumian asy syahid di Bangladesh. AllahuAkbar!
 
Mahkamah Pengadilan Internasional Bangladesh yang diasaskan Sheikh Hasina Wajed telah mendakwa pemimpin Jamaat-El-Islami menjadi tali barut kerajaan Pakistan untuk menjatuhkan negaranya sendiri kerana tidak bersetuju dengan proses pemisahan Pakistan-Bangladesh. Konflik bersejarah itu berlaku selama 9 bulan, iaitu pada 16 Disember 1971 di mana Pakistan Barat (kini Pakistan), Pakistan Timur (kini Bangladesh) dan India, bertempur sehingga membawa kepada penubuhan negara Bangladesh.
 
Sheikh Abdul Kader Mullah

Terbaharu pihak mahkamah telah mendakwa Abdul Kader Mullah, pemimpin Jamaat-el-Islami bersalah dan memutuskan hukuman mati di atas tanggungjawab kejahatan perang 1971. Sedangkan pada bulan Februari lalu, Abdul Kader Mullah dihukum penjara seumur hidup dan tiba-tiba berubah menjadi hukuman mati. Human Rights Watch yang berpusat di New York sebelum ini mengatakan prosedur hukuman yang digunakan oleh mahkamah itu tidak memenuhi standard internasional.

 
Perubahan hukuman terhadap Abdul Kader Mullah ini adalah perubahan yang berpunca daripada protes golongan sekular yang menganggap keputusan asal terhadap Abdul Kader Mullah terlalu ringan dan mendesak hukuman lebih berat dikenakan ke atasnya. Dalam hal ini, Mahkamah Agung Bangladesh tunduk kepada tekanan segelintir golongan sekular pelampau dengan mengenepikan keadilan yang sebenar yang sepatutnya diberikan kepada Abdul Kader.
 
Sejak tahun 2010 lagi Perdana Menteri Hasina Wajed membentuk Mahkamah Internasional berkenaan isu kejahatan perang Bangladesh untuk mengadili mereka yang dituduh melakukan kejahatan di masa perang 1971, tetapi pengadilan itu telah dikritik luas kerana menjadikan lawan politiknya mangsa dan sasaran, dan ia beroperasi tanpa melibatkan pengawasan PBB. 
 
Sepatutnya Mahkamah Bangladesh melihat kepada keadilan dengan berpandukan kepada fakta kes dan bukan kepada sentimen sesetengah pihak semata-mata. Apakah Abdul Kader telah mendapat keadilan yang sewajarnya dengan hukuman mati dan adakah ia adil untuk rakyat Bangladesh? Hukuman ini menggambarkan kerajaan Bangladesh adalah zalim dan Sheikh Hasina adalah pemimpin kuku besi yang mewarisi pemerintahan negara tersebut.
 
Dalam keadaan parti politik seperti Jamaat-el-Islami semakin berpengaruh dan mendapat tempat di hati rakyat, kerajaan Bangladesh sanggup mengharamkan pertubuhan gerakan Islam tersebut pada bulan lepas. Sementara itu, hampir ke semua pemimpin tertinggi Jamaat-el-Islami ditangkap dan beberapa orang pemimpin telah dijatuhkan hukuman mati. Apakah ini bentuk demokrasi yang ingin disuburkan di Bangladesh?
 
Kata-kata terakhir buat keluarga as-Syahid:
"Aku telah menjadi pelindung kalian. Jika kerajaan membunuhku tanpa keadilan, maka matiku itu syahid. Selepas kesyahidanku, Allah Maha Besar yang akan menjadi pelindung kalian. Dialah sebaik-baik Pelindung. Maka janganlah kalian khuatir.

Aku memang tidak bersalah. Mereka hendak membunuhku kerana aku terlibat dengan gerakan Islam. Bukan semua orang bertuah untuk mati syahid. Sesiapa yang dikurniakan syahid oleh Allah, maka dia sememangnya orang yang bertuah. Jika aku menerima kesyahidan, maka inilah pencapaian yang terbaik dalam hidupku. Setiap titis darahku akan menambah kemaraan gerakan Islam dan menyebabkan kehancuran penindas. Aku tak risaukan diriku. Aku begitu prihatin dengan masa depan negara dan gerakan Islam. Setahu aku, aku tidak pernah buat salah.  
Aku telah menginfakkan diriku sepenuhnya untuk gerakan Islam untuk menyelamatkan orang-orang Bangladesh. Aku tidak pernah tunduk pada ketidakadilan dan tidak akan sekali-kali di masa depan. Tak terlintas di fikiran untuk aku memohon belas kasihan daripada pihak berkuasa yang mementingkan keduniaan. Allah penentu kehidupan dan kematian. Kematianku tidak akan terjadi berdasarkan keputusan orang lain. Masa dan hari kematianku hanyalah mengikut takdir Allah. Maka aku redha menerima takdir Allah dengan sebaiknya. 
Bersabarlah kalian. Keredhaan dan keampunan Allah hanya diperoleh melalui kesabaran dan toleransi. Hanya jaminan keselamatan di Akhirat menjadi keinginanku. Aku memohon doa dan sokongan orang ramai agar syahidku diterima. Sampaikan salamku pada rakyat atas sokongan dan restu mereka."

 Pembunuh pejuang Islam,Sheikh Hasina Wajed, Perdana Menteri Bangladesh

Mengenai isu berkaitan politik dendam Hasina Wajed, Ikhwanul Muslimin telahpun mengeluarkan kenyataan rasmi pada hari Jumaat, 8 Februari 2013 :
  • Kami bersama deru angin kemerdekaan laungan rakyat yang bertiup melalui seluruh pelusuk dunia, menganggap perbicaraan di Bangladesh terhadap tujuh pemimpin kumpulan Islam (Jamaat-el-Islami) melanggar hak keadilan sejagat dan merupakan tuduhan bersifat politik (tuduhan kerajaan pemerintah terhadap parti Islam), bukannya tuduhan jenayah.
  • Kami menyeru kepada semua Negara, dan di negara-negara Islam khususnya, bersama badan-badan dan institusi antarabangsa untuk melakukan tekanan agar tragedi kemanusiaan yang menimpa akibat ketidakadilan politik terhadap tahanan politik di Bangladesh ini dihentikan.
  • Salah satu tujuan syariah (undang-undang Islam) adalah untuk melindungi kehidupan rakyat supaya hak-hak mereka dipenuhi. Kita mesti mendukung nilai Islam yang tinggi, prinsip dan cita-cita keadilannya melebihi dari pihak-pihak tertentu yang bercakap tentang keadilan kerana sebab-sebab politik dan matlamat menjatuhkan politik lawan.
  • Kami menuntut kerajaan Bangladesh (pimpinan Hasina Wajed) agar melepaskan semua pimpinan Jamaat-El-Islami yang ditangkap sementara menunggu penyiasatan ke atas kes diselesaikan. Mereka harus menerima perbicaraan yang adil sebelum hakim menentukan semula hak-hak mereka yang termaktub dalam semua lapangan perlembagaan.
  • Kami memberi amaran kepada pimpinan yang diberi amanah mentadbir negara agar tidak menggunakan kuasa untuk melakukan penindasan, dendam dan ancaman untuk menghilangkan lawan politik rejim.
  • Kami yakin bahawa Persidangan Kemuncak Islam yang diadakan baru-baru ini di Kaherah, menyokong sepenuhnya pendaulatan negara berpaksikan keadilan dan kesaksamaan. Kami berdoa kepada Allah agar membimbing mereka berkhidmat demi kepentingan terbaik rakyat dan negara, serta menolak ketidakadilan untuk semua yang ditindas.
  • Jamaat-el-Islami diasaskan pada tahun 1941 dan berakar dari politik pemikiran Maulana Sayyid Abul A'la Maududi (1903-1979), intelektual yang paling penting Islam dalam sejarah Asia Tenggara. Al-Maududi juga mempunyai pengaruh yang besar ke atas Ikhwanul Muslimin dan secara global ia mempunyai hubungan rapat dengan Jamaat-el-Islami. Kerana pengaruh yang dibawa oleh Al-Maududi, Kerajaan Bangladesh telah mengambil tindakan mengharamkan seluruh buku-buku karangan beliau di negaranya. Al Maududi sebagaimana yang didakwa Hasina Wajed telah membawa ideologi radikal dalam ajaran Islam.
Kepada pendukung Jamaat Islami Bangladesh dan ahli keluarga as-syahid, serta bakal as-syahid yang lainnya yakinlah bahawa kehidupan akhirat adalah kekal abadi dan syurga adalah janji dari Allah.

Demikian gesaan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berikutan Penolong Setiausaha Agung Jamaat-e-Islami Bangladesh, Abdul Quader Molla yang menemtui syahid di tali gantung, hari ini. 
 
Berikut kenyataan Tuan Guru Abdul Hadi. 
Pada hari ini sejarah mencatatkan syahidnya saudaraku Abdul Quader Molla (14 Ogos 1948 - 12 Disember 2013) yang juga merupakan Penolong Setiausaha Agung Jamaat-e-Islami Bangladesh di tali gantung yang tidak mengenal erti kebenaran.  
Perbicaraan as-Syahid adalah satu momokan terhadap sistem keadilan, apabiladisabitkan kesalahan dengan fakta yang meragukan dan penuh dengan sentimen politik dalaman Bangladesh.  
Ianya bukan sahaja mendapat bantahan dalam negara Bangladesh sendiri tetapi juga turut dikecam oleh komuniti Islam di peringkat antarabangsa. 
Jelas sekali tindakan menukar hukuman asal terhadap as-Syahid dari penjara seumur hidup adalah di atas desakan politik dalaman menerusi demonstrasi jadian seperti protes Shahbag pada Februari 2013 lalu yang menjadi tulang belakang agenda jahat kumpulan sekular yang bencikan Islam.  
Kepada pendukung Jamaat-e-Islami Bangladesh dan ahli keluarga as-Syahid, serta bakal as-syahid yang lainnya yakinlah bahawa kehidupan akhirat adalah kekal abadi dan syurga adalah janji dari Allah. 
Teruskan perjuangan menentang kezaliman, mengikut al Quran dan as-Sunnah serta sirah para Nabi A.S., di mana fajar kemenangan Islam akan menyingsing jua dengan izin Allah. Allahu akbar!  
Saudaramu,
Abdul Hadi Awang
Presiden PAS Malaysia
Gambar Sekitar Upacara Pengebumian Sheikh Abdul Kader Mullah:
 

Di bawah pula gambar-gambar sekitar krisis dan penindasan yang telah dilakukan oleh kerajaan diktator dekular Sheikh Hasina terhadap rakyatnya sendiri:
 

Lihatlah dunia. Dikala saudaramu di Bangladesh dibunuh, diseksa, dikurung, ditindas oleh orang yang mengaku diri mereka Islam sendiri, dunia hanya membutakan mata, diam membisu, memekakkan telinga. Buang sentimen sempadan negara bangsa, semaikan sentimen aqidah Islamiah. Di bumi yang bermandikan darah beginilah bangkitnya para pejuang Jamaat Islami memimpin kebangkitan umat Islam di sana sehingga membawa kepada syahidnya salah seorang pimpinan mereka, Sheikh Abdul Kader Mullah. Ketahuilah, 40 000 ribu ahli Jamaat Islami sekarang dipenjara. Awas Hasina Wajed, anda bakal jatuh!

Isnin, 16 Disember 2013

Selepas Mat Sabu Kini PAS Pulak Dituduh Syiah. Adakah Lapuran Utusan Meloya Ini 'Gred A'....!!!!!!

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu kini hangat dikaitkan dengan fahaman Syiah.

PAS didakwa sudah lama diresapi fahaman Syiah dan ramai di antara pemimpin mereka yang menganut fahaman berkenaan memegang jawatan penting dalam parti Islam itu di peringkat pusat dan akar umbi, lapor akhbar milik Umno, Utusan Malaysia. 

Akhbar berbahasa Melayu itu memetik sumber keselamatan yang memaklumkan, PAS mula diresapi Syiah selepas Revolusi Iran dan fahaman itu semakin bertapak kukuh dalam parti berkenaan kerana ramai kalangan lulusan Iran menyertai parti itu dan seterusnya terpilih menjadi pemimpin.

Menurut Utusan Malaysia, maklumat risikan percaya satu pertemuan khas melibatkan beberapa pemimpin parti itu yang diyakini mempunyai kaitan dengan gerakan Syiah akan berlangsung dalam masa terdekat tetapi motifnya masih disiasat.

"Kita sedang meneliti semua maklumat yang diperoleh daripada pelbagai sudut tetapi pihak berkuasa tidak menolak kemungkinan pertemuan sulit itu ada kaitan dengan isu Syiah yang kini hangat dikaitkan dengan Mat Sabu.

"Penilaian juga sedang dibuat apakah pertemuan sulit berkenaan turut mempunyai kaitan dengan sambutan hari memperingati Arbain (Ashura) yang akan disambut 23 Disember ini," kata sumber itu kepada Utusan Malaysia.

Sumber itu memberitahu, pihak berkuasa kini memantau pergerakan beberapa pemimpin kanan PAS yang dipercayai ada kaitan dengan gerakan Syiah di negara ini selain gerak-geri Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu.

Menurut sumber terbabit, pada tahun lalu sahaja lebih 100 pengikut fahaman Syiah dari Malaysia menyeberangi sempadan untuk menyambut hari memperingati Arbain di markas terbesar Syiah di Asia Tenggara yang terletak di Satun, Thailand.

Bagaimanapun, katanya, berdasarkan penelitian, tahun lalu tiada pemimpin kanan PAS yang disyaki terlibat dengan gerakan Syiah mengunjungi Satun, sempena hari memperingati kematian cucu Rasulullah, Saidina Hussein.

Semelam media melaporkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengesahkan memiliki bukti eksklusif 'gred A' berupa pengakuan lebih 20 individu yang didakwa mampu 'menceritakan' kecenderungan Mat Sabu dengan fahaman Syiah.

Penolong Setiausaha Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam KDN, Zamihan Mat Zain Al-Ghari, berkata mereka merupakan individu terdekat dan rapat dengan pemimpin itu.

“Ada yang 'sekapal' daripada sudut politik, ada juga pengikut Syiah yang sudah bertaubat. Mereka ini rapat dengan pemimpin tersebut, orang yang berkawan dengannya, jadi 'anak buah' dia. Mereka menyaksikan apa dia cakap, buat dan libatkan aktiviti berkaitan Syiah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas KDN yang mengatakan mempunyai bukti "gred A" mengaitkan Mohamad dengan fahaman Syiah tetapi gagal mengemukakan bukti kukuh.

"Ini yang saya tidak faham apa dia gred A, gred B ini? Kita tidak tahu dulu tidak ada, bulan lepas tidak dengar pula alih-alih ada gred A.

"Kalau betul kementerian mempunyai gred sedemikian, maka jelaskan kepada rakyat apa itu gred yang dikatakan," katanya.

Mohamad sebelum ini menafikan sekeras-kerasnya berfahaman Syiah, tetapi tidak menolak beliau mengagumi pemimpin besar Revolusi Iran Ayatollah Ruhullah Musawi al-Khomeini dan Setiausaha Agung Hezbollah, Sayyid Hassan Nasrallah.
Sumber

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...