Translate

Mesti Baca

Sabtu, 2 Februari 2013

Maaf Mufti Perak, Boleh Saya Bertanya?.

 
 Mohamed Hanipa Maidin

Baru-baru ini Mufti Perak mengeluarkan kenyataan tentang isu penggunaaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam khususnya penganut Kristian.

Kenyataannya dilaporkan di Mingguan Malaysia di bawah tajuk "Jangan terus cabar, hina Islam" (Mingguan Malaysia 27/1/2013).

Antara lain beliau menyatakan jika Islam terus dicabar termasuk isu penggunaan nama Allah dibimbangi boleh membawa pertumpahan darah kerana menurut beliau umat Islam wajib berjihad mempertahankan kesucian Islam dan kalimah Allah daripada digunakan oleh orang bukan Islam yang tidak mentauhidkan Allah.

Beliau berkata "kalau diberikan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam, kalimah Allah akan digantung di gereja dan diletakkan pada salib yang ada patung Nabi Isa di situ, seolah-olah Nabi Isa itu Allah. Maka itu tidak boleh dibenarkan kerana menghina akidah Islam." 

Beliau juga menegaskan umat Islam sama sekali tidak boleh benarkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam kerana ia sama seperti mereka bersetuju dengan perbuatan menyekutukan Allah dan persetujuan itu juga menjadikan mereka kafir.

Pembaca dapat melihat betapa kerasnya kenyataan Mufti Perak tersebut. Tidak pula kita dengar dan lihat kenyataan keras seperti itu dikeluarkan oleh Mufti Perak ke atas kenyataan ramai pemimpin Umno sebelum ini yang menghina Islam seperti kenyataan Nabi Muhammad s.a.w tidak bercukur kerana tiada pisau cukur, jika laksana hudud ramai akan kudung tangan, bertafakur di Tugu Negara, membuang nama Islam dari parti politik dan kenyataan atau tindakan seumpama itu.

Saya tidak berniat untuk berdebat dengan Mufti Perak kerana siapalah saya dibandingkan dengan orang berilmu sepertinya. Bagaimanpun saya rasa tidak salah untuk saya bertanya meminta penjelasan atas pendapatnya yang keras itu. 

Apabila ada umat Islam yang berpandapat bahawa tidak salah orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah tidakkah pendapat itu sendiri diasaskan atas tindakan Rasulullah s.a.w.?  

Mufti Perak, saya percaya arif tentang seerah Rasulullah s.a.w. Saya ingin berkongsi dua buku mengenai seerah, satu dalam bahasa Arab dan satu lagi dalam bahasa Inggeris.

Dalam buku "qiraatun siyasiyatun li seeratin nabawiyyatin" (pembacaan politik di dalam seerah kenabian) karangan Dr Muhammad Rawwas Qal'aji terbitan Dar An Nafaes, Beirut dan buku "Muhammad his life based on the earliest sources" oleh Almarhum Dr Martin Lings (Abu Bakar Siraj al-Din) kedua-duanya menceritakan kisah sulh al-Hudaibiyyah.

Kedua-dua buku itu menceritakan bagaimana apabila Suhayl Al Amru, wakil Quraysh Mekah yang datang bersama sama Mikraz dan Huwwytib untuk berunding dengan Rasulullah s.a.w, Rasulullah s.a.w. menyuruh Syaidina Ali r.a menulis muqadimmah perjanjian damai itu dengan kalimah "Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Dan Maha Pengasih". Suhayl menentang penggunaan kalimah tersebut dengan berhujah bahawa dia tidak tahu kalimah itu dan beliau meminta ditulis kalimah "Bismik Allahumma" (Dengan namaMu Wahai Allah).

Meskipun para sahabat mahu kalimah "Bismillahi al Rahman al Rahim" digunakan namun Rasulullah s.a.w menunjukkan toleransi (tasamuh) Islam dengan membenarkan kalimah " Bismik Allahumma" digunakan oleh orang kafir.

Bukankah kisah tersebut menunjukkan pertamanya penggunaan nama Allah adalah satu perkara rutin oleh orang-orang Arab termasuk yang kafir.

Keduanya meskipun nama Allah yang orang kafir Arab gunakan adalah berbeza dengan pemahaman orang Islam tentang kalimah suci tersebut, kenapakah Rasulullah s.a.w tidak melarang malah benarkan pula mereka menggunakan kalimah Allah.

Pernahkan dalam mana-mana masa dalam fasa da'wah Rasulullah s.a.w, Baginda menyeru jihad untuk memerangi Arab yang kafir kerana menggunakan nama Allah? 

Jika Rasulullah membenarkan Suhayl yang kafir itu menggunakan nama Allah bagaimanakah Mufti Perak mengatakan umat Islam yang membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah adalah dikira menyekutukan Allah. Bagaimanakah mengikut teladan Rasulullah dikira menyekutukan Allah..?

Tentang kenyataan Mufti bahawa orang kafir seperti Kristian tidak boleh guna nama Allah kerana kalimah Allah adalah suci dan yang demikian ia tidak boleh digunakan oleh mereka yang menyekutukan Allah. 
Persoalannya sejak bila pula orang kafir tidak menyekutukan Allah? Jika mereka menyekutukan Allah, apa bezanya mereka guna nama Allah atau tidak?

Bukankah kerana mereka salah memahami bahawa Allah itu tiga dan bukan Esa, maka kita kena sampaikan mereka tentang siapakah Allah yang sebenar.

Bukankah surah al Ikhlas dimulakan dengan kalimah "qul" (Katakan atau ceramahkan atau beritahu) bahawa Allah itu Esa. Mengapa perlu adanya kalimah "qul " jika sejak awal Kristian beriman dengan Allah itu Esa.
Perlukah diberitahu kepada orang yang beriman Allah itu Esa bahawa Allah itu Esa?

Apabila Nabi Sulaiman a.s menulis surat kepada Ratu Balqis yang menyembah matahari ketika itu kalimah "Bismillahi al Rahman al Rahim" digunakan. Bukankah dengan menghantar surat yang mengandungi nama Allah kepada Balqis, Nabi Sulaiman hakiktnya menyuruh Balqis membaca/menggunakan nama Allah? Bukankah Balqis kafir ketika itu jadi kenapakah dibenarkan beliau membaca /menggunakan kalimah Allah?

Bukankah penganut Kristian percaya Isa anak Allah dan kepercayaan itu tidak sama dengan kepercayaan orang Islam. Kalau digunakan logik Mufti maka kita juga seharusnya halang penganut Kristian guna kalimah Nabi Isa kerana apa yang mereka percaya tidak sama dengan kita? 

Bukankah apabila di dalam Al Quran Allah menyatakan bahawa orang Nasrani menyatakan Nabi Isa adalah anak Allah, Allah menyatakan itu adalah kata kata yang keluar dari mulut mereka. Mulut adalah terjemah kata hati.

Mengapa Allah tidak kata lancarlah jihad dan bakar bible mereka kerana mereka kata Isa anak Allah !!

Tentang dakwaan Mufti Perak jika dibenarkan guna kalimah Allah maka Kristian akan gantung kalimah Allah di gereja atau digantung pada patung Nabi Isa, isunya adakah perkara itu telah berlaku? Jika tidak, mengapa harus kita membuat spekulasi?
Bukankah di zaman Rasulullah jika ada sahabat bertanya soalan spekulasi Rasulullah akan bertanya adakah perkara itu telah berlaku? 

Kerana sayangkan umatnya Rasululah larang soalan spekulasi kerana jika ditanya soalan tersebut masa wahyu diturunkkan bukankah ia akan membebankan kita semua?

Wajarkah menghukum orang Kristian atas dasar spekulasi.? Jika perkara itu dah berlaku, bukankah Negara ini ada undang undang? Mengapa perlu nak menumpakan darah?

Mengapakah kita tidak pandang kawan kawan kita di kalangan Kristian dengan kacamata kasih sayang, sesuai Islam adalah agama Rahmah. Bukankah samahah (toleransi) adalah sifat agama ini? Harakah

Jumaat, 1 Februari 2013

Mahathir Mula Mengalami Ilusi Merampu.


Mahathir telah mula menggelabah dengan keadaan politik negara menjelang PRU13 nanti dan ketakutan beliau sudah tidak dapat diselindungi lagi. Selepas menuduh penglibatan Tunku, sekarang beliau menuduh bekas Timbalannya pula terlibat dengan 'Projek IC' yang cukup mengemparkan itu. Kenapa beliau terlalu takut dengan Umno Baru yang beliau asaskan selepas berjaya menghalang Umno lama dengan menggunakan mahkamah?. 

Beliau bukannya seorang yang ambil peduli tentang Umno walau pun beliau beliau tahu PRU13 adalah pilihan raya yang pasti akan membuatkan BN hilang kuasa mereka selepas 55 tahun memerintah secara kuku besi. Beliau hanya takut akan nasib beliau dan anak-anaknya dari dipenjarakan di atas segala dosa-dosa beliau selama 22 tahun menjadi diktator. Beliau telah menjadikan anak-anaknya kaya raya yang mana kekayaan beliau dan anak-anaknya tidak dapat disahkan dengan tepat.  Yang pasti beliau adalah bekas Perdana Menteri terkaya didunia dengan aset yang mencecah berbilion USD.

Inilah mimpi buruk yang beliau alami setiap malam sebelum ajal datang menjemput kerana kejatuhan Umno/BN bermakna kejatuhan beliau dan anak-anaknya. Selama 22 tahun beliau menyalah guna kuasa untuk kepentingan beliau dan anak-anaknya sehinggakan anak-anaknya tersenarai sebagai Melayu terkaya di Malaysia. Hanya seorang diktator yang zalim sahaja akan memikirkan perkara-perkara ini dan beliau tahu yang rakyat tetap akan membicarakan beliau di mahkamah rakyat dengan penuh keadilan.. 

Kerana itulah beliau berasa bertuah kerana ISA telah dimansuhkan dan tidak akan merasai kejahatan akta ISA yang beliau salah gunakan semasa beliau seorang diktator.  Tangan-tangan beliau masih lagi berlumuran dengan darah-darah rakyat dan musuh politik beliau walaupun dari penglihatan kasar ia tiada lagi kat tangan beliau. Inilah ketakutan yang menghantui sang diktator tua yang bernama Mahathir Mohamed. Walau pun gua cukup anti dan marah kat beliau, pemimpin-pemimpin Umno/BN, gua masih mempunyai kewarasan agar beliau, anak beranak, keluarga, kroni-kroni dan para pencacai sial tahap celaka agar mereka diberi keadilan walau pun gua sendiri tidak mendapatnya semasa era beliau bermaharajalela.

Anwar Terlibat Langsung Dalam Projek IC, Dakwa Dr M

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim terlibat secara langsung dalam projek untuk mengeluarkan kewarganegaraan dan kad pengenalan kepada pendatang yang tidak layak di Sabah dalam tahun 90-an, walaupun tanpa arahan darinya, dakwa bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Beliau biasanya mengambil inisiatif dan kadang-kadang melakukan (lebih daripada yang diperlukan)," kata Dr Mahathir dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Dr Mahathir berkata, apa yang berlaku di bawah sering berbeza daripada arahan (dari atas).

Beliau berkata, Anwar dan pegawai pelaksana di Sabah pada masa itu bertindak sendiri dan tidak semestinya mengikut arahan.

Bekas perdana menteri itu berkata kerajaan telah mengambil tindakan terhadap pegawai-pegawai yang terlibat.

Dr Mahathir diminta mengulas sama ada beliau pernah mengarahkan Anwar, pada masa itu timbalannya, untuk mengeluarkan IC kepada pendatang yang tidak berkelayakan di Sabah.

Katanya, beliau mungkin tidak mempunyai bukti yang boleh dikemukakan di mahkamah, tetapi beliau "mempunyai pengetahuan" mengenai kemungkinan salahlaku Anwar.

Katanya, beliau akan memberi keterangan kepada suruhanjaya siasatan diraja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin di Sabah jika dipanggil. MK


Pembangkang Akan Tangkap Lawan Jika Menang

Pakatan pembangkang akan bertindak terhadap pesaing politiknya sebaik sahaja ia berkuasa, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Katanya, mereka akan mengambil tindakan terhadap orang yang tidak baik dengan mereka atau yang mereka rasa tidak baik dengan mereka.

NONEBerucap di Kuala Lumpur hari ini, Dr Mahathir berkata, terdapat
desas-desus bahawa kerajaan persekutuan yang dikuasai Pakatan, akan menangkap orang seperti itu, termasuk dirinya sendiri.

Bekas perdana menteri itu berkata, ada yang mengatakan beliau harus meninggalkan Malaysia sebelum keputusan pilihan raya diumumkan.

"Itu perkara pertama yang mereka (Pakatan) akan lakukan (apabila berkuasa) ialah menutup semua lapangan terbang supaya tidak ada pesawat persendirian boleh berlepas.

"Tetapi saya tidak fikir mereka akan berbuat demikian. Pembangkang adalah orang baik. Mereka mungkin menangkap orang dan mendakwa mereka."

Mahathir secara berseloroh berkata, beliau gembira Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidak lagi wujud dan bahawa Pakatan, yang menentang undang-undang tersebut, tidak boleh sebarangan menyumbat orang ke dalam penjara jika ia berkuasa.

"Tanpa ISA, saya berasa lebih selesa," katanya.MK

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...