Translate

Mesti Baca

Isnin, 13 Mei 2013

Siapa Sebenarnya Rasis, Pintu-Pintu Sosma Mula Berbunyi.

 

Nampaknya Umno cuba melakukan perkara yang sama apabila Perikatan tewas dibanyak kerusi pada pilihan raya 1969. Peristiwa hitam dalam sejarah negara 'Peristiwa 13 Mei' cuba diulangi oleh Najib bila meniupkan api perkauman. Para pemimpin PR perlu ingat dan berjaga-jaga kerana Najib sedang mengikut jejak langkah bapanya dan pintu-pintu Langkah-Langkah Pencegahan Khas (Sosma) sedang berbunyi. Zul Firaun Besar patut ditahan kerana cuba mencurah minyak untuk membakar keharmonian yang kita kecapi sekarang ini. PAS, PKR dan DAP bukannya parti perkauman seperti Umno, MCA, MIC dan Ngo Perkasa yang cuba ulangi peristiwa tersebut setelah BN tidak mendapat undi popular walau pun mereka menang dalam PRU 13. Jika dulu alasannya ialah komunis telah menyusup masuk dalam parti Buruh, sekarang ini mereka menggunakan perkataan rasis kepada DAP. Gua petik dari laman web

Bekas Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj berkata provokasi komunis yang melampau antara faktor tercetusnya peristiwa hitam negara, 13 Mei 1969.

Komunis telah menyerap ke dalam Parti Buruh menganjurkan satu perarakan seorang pemuda Cina yang mati terbunuh yang dinobatkan sebagai ‘Pahlawan Merah’.

Parti Buruh diasaskan oleh Ishak Hj Muhamad atau lebih dikenali sebagai Pak Sako.

Tunku Abdul Rahman berkata demikian ketika menulis buku bertajuk “Sebelum dan Selepas 13 Mei”, terbitan Utusan Melayu Sdn. Bhd. Kuala Lumpur, 1969.

Menurutnya anasir komunis melakukan provokasi melampau itu untuk menjayakan agenda mereka memulau Pilihan Raya Umum bagi mengagalkan Malaysia diiktiraf sebagai sebuah negara bebas dan merdeka serta menjalankan sistem demokrasi.

Tunku Abdul Rahman juga turut mendedahkan penglibatan seorang pemuda Melayu bernama Syed Hamid Ali (adik kepada Syed Husin Ali, bekas Presiden PRM), Yang Dipertua Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya antara individu yang terlibat aktif dalam penganjuran perarakan mayat ‘Pahlawan Merah’ itu.

Impikasi perarakan mayat ‘Pahlawan Merah’ itu yang berlaku pada 9 Mei antara saham utama tercetusnya isu peristiwa hitam 13 Mei 1969.Baca Seterusnya

Tiada ulasan:

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...