Translate

Mesti Baca

Ahad, 5 Mei 2013

Dari Facebook: Luahan Hati Seorang Rakyat Malaysia, Jika Lu Rajin Lu Baca Pasal Panjang Sangat Luahannya.

Sahabat, anda yang sedang baca, penyokong Barisan Nasional (BN) dan penyokong Pakatan Rakyat (PR).. Hari ini adalah hari terakhir untuk anda tetapkan hati anda bagi memilih siapa bakal Perdana Menteri Malaysia ke-7.. Setelah sekian lama kita bertempur di antara satu sama lain, bertukar-tukar pendapat, memberi sokongan, pandangan dan kritikan.. Tiada bezannya di antara kita, anda 'macai', kami pun 'macai', ianya adil bukan?.. Paling penting kita rakyat Malaysia, bukannya rakyat Bangladesh.. Secebis pandangan daripada saya, untuk dikongsikan bersama.. Apabila kita memilih pemimpin, pilihlah dengan hati terbuka.. 

Ketepikanlah seketika rasa EGOIS dalam hati anda, ianya langsung tidak membawa kebaikan malah hanyalah membawa kerugian dan kesengsaraan kelak.. Pilihlah pemimpin yang benar-benar ingin menolong RAKYAT dan bukannya pemimpin yang ingin meng'KAYA'kan diri sendiri.. Hari esok, kuasa memilih ada di tangan anda, maka lakukan dengan sebaik mungkin.. Anda tidak perlu lagi takut dengan UGUTAN orang-orang ATASAN, KEBEBASAN yang TERHAD dan PEMILIHAN yang BERAT SEBELAH.. 

Siapa sangka jika esok adalah pilihanraya terakhir untuk anda, namun sayang jika anda masih tidak melakukan sebarang perUBAHan.. 55 TAHUN adalah tempoh yang cukup lama, ianya cukup lama untuk anda menilai di mana tahap anda sekarang.. Adakah anda seorang JUTAWAN? Seorang yang KAYA? Seorang yang SEDERHANA? Atau hanya seorang MISKIN tegar? Pesan saya, pilihlah pemimpin yang bakal membuatkan anda SENANG dan SELESA.. Berikan PELUANG kepada pemimpin yang ingin menjadi KHADAM kepada rakyat, tidak perlu lama, cukuplah HANYA 5 TAHUN sebagai tempoh percubaan.. rasanya, TAK RUGI pun jika anda mencuba yang BARU...

Saya tahu anda sudah mempu[04.05.2013] Sahabat, anda yang sedang baca, penyokong Barisan Nasional (BN) dan penyokong Pakatan Rakyat (PR).. Hari ini adalah hari terakhir untuk anda tetapkan hati anda bagi memilih siapa bakal Perdana Menteri Malaysia ke-7.. Setelah sekian lama kita bertempur di antara satu sama lain, bertukar-tukar pendapat, memberi sokongan, pandangan dan kritikan.. Tiada bezannya di antara kita, anda 'macai', kami pun 'macai', ianya adil bukan?.. Paling penting kita rakyat Malaysia, bukannya rakyat Bangladesh.. Secebis pandangan daripada saya, untuk dikongsikan bersama.. Apabila kita memilih pemimpin, pilihlah dengan hati terbuka.. 

Ketepikanlah seketika rasa EGOIS dalam hati anda, ianya langsung tidak membawa kebaikan malah hanyalah membawa kerugian dan kesengsaraan kelak.. Pilihlah pemimpin yang benar-benar ingin menolong RAKYAT dan bukannya pemimpin yang ingin meng'KAYA'kan diri sendiri.. Hari esok, kuasa memilih ada di tangan anda, maka lakukan dengan sebaik mungkin.. Anda tidak perlu lagi takut dengan UGUTAN orang-orang ATASAN, KEBEBASAN yang TERHAD dan PEMILIHAN yang BERAT SEBELAH.. Siapa sangka jika esok adalah pilihanraya terakhir untuk anda, namun sayang jika anda masih tidak melakukan sebarang perUBAHan.. 55 TAHUN adalah tempoh yang cukup lama, ianya cukup lama untuk anda menilai di mana tahap anda sekarang.. 

Adakah anda seorang JUTAWAN? Seorang yang KAYA? Seorang yang SEDERHANA? Atau hanya seorang MISKIN tegar? Pesan saya, pilihlah pemimpin yang bakal membuatkan anda SENANG dan SELESA.. Berikan PELUANG kepada pemimpin yang ingin menjadi KHADAM kepada rakyat, tidak perlu lama, cukuplah HANYA 5 TAHUN sebagai tempoh percubaan.. rasanya, TAK RUGI pun jika anda mencuba yang BARU...

Saya tahu anda sudah mempunyai KERETA.. Sudah 55 tahun anda menggunakanya, sudah pastinya KERETA itu banyak berjasa dengan anda.. Tidak hairan, anda telah MEMBELINYA, maka dah menjadi TANGGUNGJAWABNYA untuk memberi jasa kepada anda TANPA MENGUNGKIT.. Sedar atau tidak, dalam tempoh itu juga anda terpaksa menanggung KOS pembaikpulih KERETA yang MAHAL.. maklumlah 55 TAHUN, tiada kenderaan yang semakin lama, semakin elok.. Sekiranya elok pun hanyalah SEMENTARA, demi menjaga hati tuannya.. 

Tak SALAH rasanya jika anda membeli KERETA BARU, sudah pasti mempunyai banyak kelebihan dan kebaikannya.. KERETA BARU sudah pastinya menggunakan system "Fuel Injection" yang akan membawa PEMJIMATAN PETROL, berbandingkan KERETA LAMA yang masih lagi menggunakan system "Karburator".. Saya tak minta anda buang terus KERETA LAMA, anda masih boleh simpannya buat HIASAN, atau "TRADE IN" sahaja untuk mendapatkan KERETA BARU.. Jelas? Jom UBAH!nyai KERETA.. Sudah 55 tahun anda menggunakanya, sudah pastinya KERETA itu banyak berjasa dengan anda.. 

Tidak hairan, anda telah MEMBELINYA, maka dah menjadi TANGGUNGJAWABNYA untuk memberi jasa kepada anda TANPA MENGUNGKIT.. Sedar atau tidak, dalam tempoh itu juga anda terpaksa menanggung KOS pembaikpulih KERETA yang MAHAL.. maklumlah 55 TAHUN, tiada kenderaan yang semakin lama, semakin elok.. Sekiranya elok pun hanyalah SEMENTARA, demi menjaga hati tuannya.. Tak SALAH rasanya jika anda membeli KERETA BARU, sudah pasti mempunyai banyak kelebihan dan kebaikannya.. KERETA BARU sudah pastinya menggunakan system "Fuel Injection" yang akan membawa PEMJIMATAN PETROL, berbandingkan KERETA LAMA yang masih lagi menggunakan system "Karburator".. Saya tak minta anda buang terus KERETA LAMA, anda masih boleh simpannya buat HIASAN, atau "TRADE IN" sahaja untuk mendapatkan KERETA BARU.. Jelas? Jom UBAH!

Terus terang saya katakan, saya tak marah kalau anda menyokong BN.. Demokrasi mengajar anda berhak memilih mana-mana pemimpin.. Saya nak berkongsi sedikit pendapat.. Baru-baru ni sahabat saya dari Temerloh, memberitahu saya bahawa beliau akan mengundi BN untuk Parlimen Temerloh (P088) pada 5 Mei ini.. Beliau memberi alasan bahawa dato' Saifuddin adalah calon tempatan dan mudah mesra, jika dibandingkan ustaz Nasrudin Hassan yang merupakan calon luar.. Baiklah, ini pandangan saya.. Saya tak nafikan yang dato' Saifuddin adalah seorang yang mesra rakyat dan mempunyai pendirian.. 

TETAPI anda perlu ingat, walaupun dato' Saifuddin seorang wakil rakyat yang baik, namun beliau bukanlah big BOSS, bakal Menteri Besar, apatah lagi Perdana Menteri.. Saya tahu dato' Saifuddin boleh mendengar apa jua masalah penduduk Temerloh, TETAPI sebarang keputusan bukanlah terletak di tangan beliau.. Begitu juga dengan Tengku Razaleigh (Parlimen Gua Musang), walaupun beliau wakil rakyat yang lantang bersuara, TETAPI sehingga kini beliau masih tak mampu kembalikan hak ROYALTI kepada rakyat kelantan.. 

Itu HAKIKAT yang TERPAKSA anda terima.. Pendapat saya, cara yang TERBAIK adalah kita perlu menggantikan Perdana Menteri yang sedia ada kepada yang lebih BAIK, AMANAH, ADIL dan BERTANGGUNGJAWAB.. Bila adanya Perdana Menteri yang amanah, maka terbentuklah sebuah kerajaan persekutuan yang lebih baik.. Jika baik kerajaan persekutuan, maka baik lah kerajaan negeri.. Jika baik kerajaan negeri, maka baik lah wakil rakyat anda.. Kesimpulannya, baik mana sekalipun wakil rakyat anda, ianya takkan memberi apa-apa makna, selagi Perdana Menteri anda tak berUBAH..

Sedar atau tidak, anda sudah pun memberi mandat selama 55 tahun kepada Barisan Nasional (BN).. Rasanya tak salah untuk kali ini, anda berikan mandat yang sama kepada Pakatan Rakyat (PR) selama 5 tahun sebagai tempoh percubaan.. Ketepikanlah sifat ego anda untuk seketika, lakukanlah untuk keluarga anda, saudara mara anda, sahabat-sahabat anda yang masih susah di luar sana.. Rasanya TIDAK RUGI pun jika;

Selama 5 tahun ini, keluarga anda nikmati PENDIDIKAN yang PERCUMA,
Selama 5 tahun ini, anda nikmati kadar TOL yang PERCUMA,
Selama 5 tahun ini, anda nikmati WIFI/INTERNET yang PERCUMA,
Selama 5 tahun ini, anda nikmati bil AIR & bil ELEKTRIK yang MURAH,
Selama 5 tahun ini, anda nikmati harga minyak PETROL yang MURAH,
Selama 5 tahun ini, anda nikmati harga keperluan DAPUR yang MURAH,
Selama 5 tahun ini, anda nikmati kehidupan yang LEBIH BAIK daripada sebelumnya,
dan selama 5 tahun ini juga, hidup anda tidak lagi dibayangi kamera AES..... :)

Encik Idans

Tiada ulasan:

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...