Translate

Mesti Baca

Khamis, 5 Julai 2012

Akhirnya Uncleseekers Ditahan....!!!!!


Setelah mengeluarkan artikel bersiri yang bertajuk 'Sultan Johor dan Kerabatnya', Uncleseekers dilaporkan telah ditahan oleh pihak polis di Senawang, Negeri Sembilan pada jam 10.30 malam tadi. Beliau tidak sempat menyiarkan siri ke 65 'Sultan Johor dan Kerabatnya' yang pada pendapat gua artikel itu mungkin sudah disiapkan cuma belum dipaparkan pada blognya.

Berita penangkapan beliau telah disiarkan oleh beberapa blog tetapi ia tidak dapat dipastikan dan menurut cerita Uncleseekers telah dibawa oleh polis ke Johor untuk ditahan di Balai Polis Nusajaya setelah laporan polis telah dibuat keatas beliau oleh 30 individu. Gua pun malas nak komen banyak memandangkan berita penangkapan belum betul-betul dapat disahkan.

Gua pun tak dapat kepastian tentang penangkapan Uncleseekers oleh pihak polis, adakah kerana laporan polis oleh 30 individu itu atau pun arahan dari pihak Istana Johor yang sudah tidak tahan dengan pendedahan demi pendedahan yang dilakukan oleh Uncleseekers sehingga ianya menjadi cerita bersiri yang cukup panjang iaitu 64 siri. Ianya boleh diandaikan masih banyak siri-siri yang akan menyusul jika penangkapan Uncleseeker tidak dilakukan oleh pihak polis.

Inilah cara undang-undang di Malaysia yang masih berpandukan kepada kasta yang mana bila rakyat marhaen menyoal maka jawapan dari kasta tertinggi ialah tangkap sipenyoal kerana kasta tertinggi tidak dapat menjawab. Kita baca apa yang ditulis oleh blogger MSO....

Susupan pagi: Pencerap hantu ditangkap polis
Akhirnya blogger yang menggunakan nama samaran Uncleseekers atau Syed Abdullah Syed Hussein Alattas telah ditahan polis malam tadi. Syed Abdullah yang sebelum ini merupakan pimipin kepada sebuah team pencerap hantu dikehendaki polis ekoran pendedahan berani beliau dalam blognya mengenai cerita-cerita di istana Johor.

Semua orang menggeleng kepala dan ada yang memuji keberanian Syed Abdullah 'menyerang' istana Johor. Paling mengujakan bagaimana Syed Abdullah boleh bertahan untuk beberapa minggu atau bulan dari ditahan polis. Saya sendiri ditanya oleh banyak orang mengenai keberanian Syed Abdullah namun tidak sedia untuk mengomennya urusan keberanian dan integriti adalah urusan peribadi.


Malam tadi satu PM masuk ke box saya  meminta saya memberi ulasan berhubung keberanian Uncleseekers tetapi saya menjawabnya tidak perlu mengulas mengenai itu. Kedua subjek itu, Uncleseekers dan istana Johor tidak menarik minat saya. Sebab itu kalau ada rakan-rakan tag cerita fasal beliau dan menyertakan sekali ULR alamat blog untuk dilayari saya membuangnya.


Isu Syed Abdullah kita serahkan kepada polis untuk menguruskannya. Kalau benar apa yang ditulis itu boleh menjejaskan institusi raja-raja khasnya dan meruntuhkan kekuatan dan integriti Melayu, ia wajar diambil tindakan dan penulis seperti itu perlu juga diawasi. Cuma satu diharapkan jangan tahan Syed Abdullah begitu saja jauh sekali hanya untuk mengancamnya agar tidak menulis, tetapi bawa ke mahkamah dan pihak terbabit harus menyamannya untuk membolehkan Syed Abdullah menjawab segala dakwaan dan tuduhan beraninya itu.


Dalam pada itu saya mendapat tahu pihak polis sedang mengesan dan mencari beberapa orang lagi blogger "liar" maksudnya blogger yang tidak mempedulikan etika dalam penulisan atau yang menulis dalam kotak berwarna malam di waktu malam. Diingatkan kepada blogger berkenaan berhati-hati jangan sampai diserkup polis atau anda perlu mengubah segera irama penulisan anda biar beretika.

Sama-sama kita tunggu apa pula 'keberanian' Syed Abdullah nanti. Saya percaya selepas selesai disoalsiasat oleh polis beliau akan mencatatkan pengalaman itu untuk para penjenguk blognya. [wm.kl.9 am. 05/07/12] -http://www.msomelayu.blogspot.com/

1 ulasan:

MOH KEMBARA berkata...

Salam,
go go Uncle!

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...