Translate

Mesti Baca

Sabtu, 4 Jun 2011

Bila Para Celaka Mula Tak Tentu Arah.

 NONE
Nampaknya Muktamar Pemilihan PAS kali ini benar-benar mendapat liputan yang luas dari para pencacai tahap celaka baik dari media arus perdana sehingga kepada para bloggernya. Seperti dirasuk syaitan, bermacam-macam tuduhan dilemparkan terhadap calon yang bertanding. Dari seorang blogger yang kaki minum sehinggalah anak menantu bekas Perdana Menteri, semuanya tidak duduk senang. Jika tak percaya, lu tanya Bicara Abu Nawas yang bawak berita dari Jerlun.

Lu apa peduli siapa yang menang dan siapa yang kalah kerana PAS bukan macam lu punya parti yang dari dulu, kini dan selama-lamanya tetap celaka. Gua ada tengok berita dari Astro Awani dan TV 3 Suku yang menunjukkan para pemimpin Umno celaka tidak senang duduk dengan pemilihan kali ini. Bermacam-macam komen keluar dari pemimpin Umno celaka yang kononnya PAS sudah hilang arah dengan kemenangan pemimpin bukan di kalangan ulama yang mengambil tempat dalam barisan tertinggi PAS.

Inilah kelebihan yang ada pada PAS dan tidak pada parti Umno celaka kerana siapa pun yang menang, PAS tetap dibawah kepimpinan ulama. Jika lu tak percaya, tanya Si Firaun Besar yang baru mendapat gelaran 'Datuk' kerana sikap pencacainya terhadap parti Umno celaka. Tanya beliau, kenapa beliau tidak dicalonkan walau pun dikatakan layak sehingga merajuk dan keluar parti.

PAS bukan macam parti celaka yang menyejutbekukan dalam peti ais para ularmamaknya, kerana PAS masih mempunyai badan tertinggi iaitu Majlis Syura. Kerana Majlis Syuralah, Si Firaun Besar tidak layak dicalonkan untuk bertanding sehinggakan poster kempennya pun menggunakan gelaran 'Peguam Anwar' untuk menang. Ini sebagai contoh bagaimana Majlis Syura PAS berfungsi dalam menentukan calon atau apa sahaja yang berkaitan dasar parti.

Kenapa kali ini para pemimpin Umno celaka dan pencacai-pencacai sialnya cukup takut setelah Mat Sabu dipilih menjadi Timbalan Presiden PAS yang baru. Kerana itulah bermacam fitnah mula ditiupkan oleh oleh para pemimpin dan anak menantu bekas Perdana Menteri. 

Gua rasa lu jaga lu punya bapak yang sedang sakit lagi bagus dari menjaga tepi kain PAS. Harap-harap lu punya bapak sempat bertaubat dan memohon maaf terhadap rakyat yang dizalimnya semasa menjadi Perdana Menteri, terutama insan yang bernama Mat Sabu. Gua bukan doa lu punya bapak cepat mati, tetapi gua kasihan takut-takut tak sempat bertaubat kerana sikap ego yang tidak pernah pudar walau pun usia semakin senja.

Segala fitnah yang dilemparkan sebelum pemilihan berlaku langsung tidak mempengaruhi para perwakilan yang cukup-cukup matang dalam membawa hala tuju PAS. Kasihan gua tengok impian para pemimpin Umno celaka tidak tercapai dalam pemilihan PAS kali ini. Lu tak payah nak kasihan kat PAS kerana lu patut kasihan pada lu punya parti lagi bagus. 

Jika mengikut apa yang berlaku pada pemimpin-pemimpin negara jiran, Umno bakal dikuburkan dan gua janji akan hadiahkan dua batu nisan untuk Umno celaka.

Suara Para Celaka Yang Kecewa, Satu Kemenangan Buat PAS.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali mendakwa suara Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam PAS ekoran keputusan pemilihan 2011-2013 ditentukan dan dicerminkan oleh pengaruh Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Suara Anwar dalam PAS ditentukan oleh (Mursyidul Am PAS) Datuk Nik Aziz dan (Presiden PAS) Haji Hadi (yang) jadi pak turut... yang lain tidak releven... memang ada yang Erdogan, ulama dan macam-macam lagi.

“Tetapi semua tidak beri apa-apa kesan kecuali Datuk Nik Aziz dan pak turut Haji Hadi,” kata Ahli Parlimen Bebas dari Pasir Mas, Kelantan ini dalam satu kenyataan SMS mengulas keputusan pemilihan pusat PAS yang diumumkan pagi tadi.

Pada pilihan raya umum 2008 Ibrahim bertanding di kerusi Parlimen Pasir Mas menggunakan lambang PAS.

Mohamad Sabu dipilih sebagai timbalan presiden menewaskan penyandang Nasharudin Mat Isa dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Kerusi naib presiden dimenangi oleh Salahuddin Ayub, Datuk Paduka Husam Musa dan Datuk Mahfuz Omar.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali pula berkata kemenangan Mohamad atau dikenali sebagai “Mat Sabu” pasti akan mengecewakan Nik Aziz, Hadi dan puak ulama dan puak Erdogan.

“Mat Sabu hanya belajar di ITM dan tidak tamat, bukan lulusan pengajian agama Timur Tengah. Ianya memalukan gulongon ulama PAS kerana Mat Sabu tiada kelulusan akademik manakala puak Erdogan juga lagi kecewa kerana Mat Sabu tidak sokong Anwar,” katanya dalam kenyataan berasingan.

“Malah Mat Sabu yang mengelar Anwar Al-Juburi... kehebatan Mat Sabu, namanya Muhamad sama nama Rasullulah, tapi nama bapa Sabu.. tiga naib presiden pula adalah tokoh duniawi iaitu dua ada ijazah dan satu lagi dikatakan hanya SPM saja.

“Pada pendapat saya barisan pimpinan PAS baru ini semakin menyukarkan usaha ke arah perpaduan Melayu,” kata beliau lagi.

Kata Syed Hassan, lebih dikesali Hadi terus mengajak ahlinya PAS menjauhi Umno sedangkan terus menegaskan akan setia bersama DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat.

“Tidak satu ayat pun semasa ucapannya pada majlis perasmian Muktamar PAS semalam boleh diertikan PAS sedia ke arah persefahaman seluruh umat Melayu dan Islam.

“Serangan Hadi terhadap Umno dalam ucapannya itu tidak menghairankan sebab pemimpin Umno juga kerap menyerang PAS di setiap kali perhimpunan Umno,” katanya sambil menambah, namun PAS dengan imej Islam sepatutnya memulakan langkah perpaduan kerana Islam menuntut umatnya mengikat dengan kukuh perpaduan semasa Islam.

Nasharudin terima kekalahan, dakwa PAS mahu pemimpin vokal

Nasharudin Mat Isa yang gagal mempertahankan jawatan timbalan presiden yang disandangnya sejak 2005 berkata, beliau menerima kekalahan dan menghormati keputusan para perwakilan yang memberi mandat kepada suara vokal Mohamad Sabu kali ini.

“Kekalahan bukan benda baru ini dalam pertandingan. Kita terima dengan hati terbuka. Pertandingan tiga penjuru ini bagi saya bukan benda baru, sudah lama berlaku, dulu dan sebagainya,” kata beliau sambil mengaku kemungkinan wujud pecah undi kali ini.

Selain Nasharudin (gambar) dan Mohamad, jawatan timbalan presiden turut ditandingi oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Mohamad memperoleh 420 undi, Nasharudin mendapat 224 undi dan Tuan Ibrahim pula 399 undi.
“Saya menghormati apa yang dipilih oleh perwakilan dan merasakan pemilihan itu adalah yang terbaik,” katanya lagi.

Nasharudin juga berkata, beliau sudah tiga penggal menjadi timbalan presiden dan tiada masalah dengan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Laporan-laporan media tahun lalu menyebut wujud pergeseran antara Hadi dan Nasharudin.

“Selama tiga penggal saya sudah lakukan kerja sebaik mungkin. Kepimpinan terbaru ini, dilihat sebagai satu perkara terbaik,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Bachok.

Ditanya mengapa beliau kalah, Nasharudin menjawab: “Perwakilan tidak mengundi saya.”

Mengenai kekurangan yang membawa kepada kekalahannya, Nashrudin memberitahu, “saya tidak pasti, mungkin mereka mahukan seseorang yang lebih vokal.”

Pun begitu Nasharudin menolak isu kerajaan perpaduan Umno-PAS yang diperkatakan sejak 2008-2009 sebagai punca kekalahan beliau.

“Isu itu isu basi,” ujar beliau.

Mengenai tindakan susulannya, Nasharudin berkata, buat masa ini beliau tidak memikirkan apa-apa dan menyerahkan perkembangan selepas muktamar yang akan berakhir esok.

“Tunggulah hingga selepas muktamar,” kata beliau lagi.

Sehubungan itu, Nasharudin juga berkata beliau menyerahkan kepada perwakilan yang telah membuat keputusan.

“Mereka telah membuat keputusan dan anda kena menghormati pilihan, tiada isu salahkan sesiapa, demokratik proses yang diperuntukkan oleh perlembagaan, hormati hak perwakilan,” katanya lagi.

Mengenai kekalahan wakil ulama dalam pemilihan kali ini, Nasharudin berkata, barisan semasa masih memperlihatkan campuran ulama dan profesional dan ada beberapa nama ulama dalam senarai terbaru.

“Jika mereka menolak ulama, (sudah pasti) tiada nama (ulama) diwakili (dalam barisan ini), anda masih ada beberapa nama,” katanya lagi.

Berhubung soalan tentang momentum berubah daripada puak ulama kepada kumpulan profesional, Nasharudin berkata, “nampaknya dari segi pilihan mungkin tidak macam dulu, tetapi ulama masih diwakili (dalam barisan baru), jadi ia bukan isu besar.”

Menjawab soalan adakah pengaruh ulama terhakis, Nasharudin berkata, menjadi hak perwakilan untuk membuat keputusan tetapi “Majlis Syura masih kuat pengaruh dalam parti.”

“Orang tidak banyak diwakili, tetapi semangat ulama masih jauh,” katanya lagi. Insider

Tahniah Buat Kepimpinan Baru PAS. Selamat Tinggal Umno Celaka...!!!

Mohamad Sabu menang untuk jawatan Timbalan Presiden PAS menewaskan penyandang asalnya Nasharudin Mat Isa dan seorang lagi calon Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. 

Mohamad mendapat 420 undi berbanding Tuan Ibrahim 399 dan Nasha 224 daripada jumlah keseluruhan 1045 undi.

Manakala untuk jawatan Naib Presiden pula dimenangi Salahudin Ayub, Datuk Husam Musa dan Datuk Mahfuz Omar.

Ketiga-tiga mereka mendapat undi paling tinggi menewaskan tiga lagi calon iaitu Ust Idris Ahmad, Datuk Mohd Amar Abdullah dan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin.

Salahudin mendapat 753 undi, Husam (660), Mahfuz (616), Idris (491), Nik Amar (321) dan Nizar (217).

Kesemua mereka akan menerajui kepimpinan PAS bersama Presiden, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menang tanpa bertanding.

Keputusan rasmi itu dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS 2011-2013, Datuk Abdul Halim Abd Rahman kira-kira jam 10.15 pagi tadi.
 
Berikut adalah senarai Ahli Jawatankuasa PAS Pusat sesi 2011-2013:

1) Mazlan Aliman (804)
2) Dr Mohd Hatta Md Ramli (765)
3) Datuk Kamarudin Jaafar (739)
4) Hanipa Maidin (735)
5) Datuk Seri Azizan Abdul Razak (721)
6) Dr Zulkefly Ahmad (702)
7) Dr Mujahid Yusof Rawa (651)
8) Khalid Samad (643)
9) Abdul Ghani shamsuddin (579)
10) Amiruddin Hamzah (576)
11) Abdul Wahid Endut (556)
12) Abu Bakar Chik (527)
13) Datuk Mohd Amar Abdullah (470)
14) Dr Siti Mariah Mahmud (445)
15) Datuk Mahfodz Mohamed (449)
16) Datuk Hassan Ali (437)
17) Abdul Ghani Abd Rahman (430)
18) Nuridah Salleh (416)

Siapa Khairy Jamaludin. (Bhg 4)

Khairy Jamaluddin memang pintar mencipta pelbagai halangan terhadap para pencabar yang berani bersuara secara terbuka mengekang kemaraannya. Akan tetapi bagaimana caranya beliau melumpuhkan golongan muda yang pernah diasuh oleh Abdullah Ahmad Badawi sebelum beliau muncul lagi? Sememangnya ada beberapa pemimpin pelapis yang telah menerima didikan dan asuhan daripada Paklah. Mereka ini semuanya adalah laksana kuda hitam yang berkemungkinan besar mencabar Khairy Jamaluddin dalam beberapa tahun yang akan datang. Salah seorang yang sudah pun mengisytiharkan niat ini secara peribadi dalam kumpulan UMNO ialah Timbalan Ketua Perhubungan UMNO Perlis, Datok Zahidi Zainol Abidin, 41.
 
Satu ketika dahulu terjadi peristiwa bagaimana Hishamuddin Hussein bertanding bagi jawatan Timbalan Ketua Pemuda UMNO, Zahidi telah muncul sebagai salah seorang pencabar Hishamuddin – walaupun dia tahu betapa Hishamuddin adalah anak lelaki kepada seorang bekas Perdana Menteri sedangkan beliau tidak diketahui sangat oleh umum. Bekas juruterbang Tentera Udara DiRaja Malaysia yang memiliki ijazah daripada UiTM telah mencabar Hishamuddin dengan kesedaran bahawa dia akan kalah, setelah mengambil kira Hishamuddin memang popular dan disokong kuat oleh TKT Mahathir. Dia tetap meneruskan cabarannya. Kenapa?
 
Zahidi merupakan salah seorang insan UMNO yang aneh. Adalah sukar untuk menganggap beliau sebagai seorang insan yang berprinsip walaupun ada nilai yang baik dalam sifatnya. Beliau ini mempunyai satu keyakinan yang tidak berbelah bagi terhadap keupayaan diri, dan terlalu gemar berbangga mengatakan yang dia adalah calon ‘underdog” (yang serba kekurangan). Zahidi berpendapat bahawa tidak semestinya UMNO dipimpin oleh zuriat keluarga politik yang tersohor sahaja seperti Hishamuddin Hussein Onn. Dia memang yakin terhadap menongkah arus pemikiran bangsawan.
 
Itulah sebabnya Zahidi sanggup mencabar Hishamuddin. Walaupun kalah teruk, dia masih mampu mencari keselesaan ‘tilam’ lama kerana dia sudah lama merupakan pengikut setia dan loyalis kepada Abdullah Badawi sejak zaman Tim B lagi. Abdullah telah lama bergantung kepada sokongan Zahidi semasa beliau merewang dahulu dan pernah menganggap Zahidi sebagai seorang anak angkatnya. Ketika Khairy muncul dalam gelanggang dan skrin radar Abdullah, Zahidi naik angin. Dia terasa betapa Abdullah sedang diheret memasuki satu taman larangan oleh seorang lulusan Oxford yang petah berkata-kata. Zahidi mahukan Abdullah lebih bersemangat ke arah nasionalisme Melayu dan tidak mudah diperkotak-katik ke arah politik era baru oleh Khairy.
 
Zahidi telah mencuba sebaik mungkin agar Abdullah meneruskan perjuangan lama yang lurus walaupun sempit. Sudah tentu dia tidak menyaingi mainan Khairy dan rakan-rakannya. Betapa dicuba, dia tidak mampu menguis budak hingusan itu, begitu juga halnya dengan Khairy yang tidak berjaya menguis Zahidi daripada perhatian Abdullah. Abdullah terpaksa mengimbangi jalinan yang bukan mudah dengan mereka berdua. Khairy masih merupakan penasihat yang terunggul kepada Abdullah tetapi Abdullah masih juga bergantung harap kepada Zahidi untuk memberikannya pendapat alternatif walaupun dalam banyak hal pendapat itu tidaklah penting sangat kalau dibandingkan sumbangan seorang anak menantu. Untuk mengubat hati Zahidi yang terguris, Abdullah bercadang melantik Zahidi menjadi Menteri Besar Perlis semasa pilihan raya umum dahulu seandainya Shahidan Kassim gagal menumpulkan kemaraan PAS. Zahidi telah merasa hampa apabila Shahidan berjaya melenyapkan gelombang hijau PAS dengan bantuan keluarga istana Perlis, lantas menjamin pengekalan beliau di puncak kuasa UMNO Perlis. Namun, Zahidi dinaikkan pangkat menjadi Exco Kanan dalam Dewan Undangan Negeri Perlis.
 
Sejak itu Khairy telah mengumumkan secara terbuka niat mahu mencabar Khairy, tentunya dengan niat memberikan satu dua pengajaran kepada golongan bangsawan. Itu sebabnya Khairy telah melantik seorang ‘ulat politik’ di kalangan kumpulan Zahidi. Ulat politik ini bernama Ben ataupun Rozabil Abdul Rahman yang merupakan salah seorang penyokong terkuat Khairy. Malahan, sejak 1999 dia sudah menjadi pemegang saham dalam sebuah syarikat milik ibu Khairy yang berpangkalan di Pulau Pinang dan Kedah yang membekalkan keperluan sekolah-sekolah di rantau itu. Ben mempunyai satu cita-cita besar untuk berpencak di arena politik kebangsaan tetapi Khairy telah meminta beliau buktikan kemampuan menghenyak Zahidi dulu di Perlis.
 
Ben bukan berasal daripada Perlis. Bapa beliau, Abdul Rahman Kader adalah bekas pemimpin kesatuan sekerja yang merupakan seorang Anwaris dan pernah menjadi Pengerusi Parti Keadilan Rakyat di peringkat nasional dan juga di Pulau Pinang. Daripada tahun 1999 hingga 2004, Pak Rahman merupakan wakil PKR di Dewan Undangan Negeri bagi kawasan Parlimen Permatang Pauh. Pak Rahman berasal daripada Perak sedangkan Ben sudah lama menetap di Kuala Lumpur. Akan tetapi banyak perkara boleh terjadi dalam cara Khairy mencanai jaringan politik beliau. Secara tiba-tiba Ben sudah menjadi anak Perlis dan mengembangkan sayapnya atas kemahuan Khairy. Salah satu tugas beliau ialah menentukan agar Zahidi akan terjerumus ke kancah keaiban yang akan mencemar kerjaya politiknya.
 
Semasa pilihan raya umum yang lalu, Ben telah merencana sesuatu bagi pihak Khairy. Beliau telah merancang untuk bertemu Zahidi dengan alasan mahu mendapatkan bantuan dan sokongan beliau untuk menang pemilihan Ketua UMNO Bahagian Kangar. Ben telah menjanjikan wang kempen yang lumayan kepada Zahidi untuk memudahkan rencana ini. Zahidi bersetuju dengan mudah sambil menerima RM300,000 sebagai bayaran pendahuluan pertama.
 
Memang niat Ben tidak baik kerana tujuan sebenarnya ialah mahukan bukti bahawa Zahidi bergelumang dengan politik wang dan dapat dirujukkan kepada Jawatankuasa Disiplin UMNO. Inilah yang terjadi seterusnya. Zahidi telah mendapati beliau menjadi sasaran siasatan oleh Jawatankuasa yang diketuai oleh Tengku Ahmad Rithauddeen. Beberapa helai surat yang menuduh beliau membayar wang sogokan telah dikemukakan kepada Tengku dan beberapa rakaman perbualan telefon dalam pita rakaman di mana Zahidi telah meminta Ben mempercepatkan bayaran wang itu ke dalam akaun bank beliau telah pun diserahkan kepada ahli-ahli jawatankuasa.
 
Zahidi telah didapati bersalah dan diberikan amaran. Umum telah diberitahu betapa kesilapan beliau ialah menghalang orang tertentu daripada terpilih menjadi ahli perwakilan dengan cara memfitnah mereka. Namun, secara berahsia Tengku Rithauddeen telah memberi amaran kepada Zahidi jangan buat kacau seandainya beliau tidak mahu diumumkan kesalahan yang lain termasuk memberi sogokan sebanyak seribu Ringgit setiap satu kepada ahli-ahli dalam Bahagian Kangar. Semasa siasatan itu Zahidi telah diberi amaran agar tidak memberitahu pihak media apakah yang dikatakan oleh jawatankuasa kepada beliau.
 
Zahidi telah diberitahu betapa beliau bernasib baik disebabkan beliau adalah anak emas Paklah. Akan tetapi kalau beliau masih terus berdegil menyanggah kepimpinan bangsawan, Jawatankuasa Disiplin akan mencari jalan lain untuk menyembelihnya.
 
Tidak ada sesiapa yang terfikir bahawa Zahidi sanggup berdiam diri. Tidak syak lagi betapa beliau sudah sedar betapa pertaruhan mencabar Khairy bukannya satu pertaruhan yang bersih dan mudah seperti mana beliau mencabar Hishamuddin Hussein satu ketika dahulu.
 
Ada seorang lagi loyalis Paklah seperti Zahidi juga yang bukan daripada golongan bangsawan. Namanya ialah Reezal Marican Naina Merican berketurunan India Muslim daripada Pulau Pinang. Selama tiga tahun sebelum Khairy muncul di kediaman di Jalan Bellamy, beliau telah berkhidmat dengan Paklah dan berjaya menonjolkan ketokohannya.
 
Reezal Merican (yang kerap dipanggil Ustaz Merican) adalah lulusan UIA yang amat gemar dengan kemewahan berpolitik dan gadis serta pelakon wanita yang cantik-cantik. Beliau tidak dapat menerima keadaan betapa kesetiaannya selama berkhidmat dengan Paklah boleh dirungkai oleh kemunculan Khairy. Semasa Abdullah naik mengungguli jawatan pertama, Reezal fikir itulah masanya untuk beliau menikmati kejayaan itu. Dia beranggapan peranannya yang menyinar di UIA sambil menyakat hati kawan-kawan pelajar yang amat setia kepada Anwar Ibrahim, sudah pasti akan dihargai. Abdullah memang sedar akan kesetiaan beliau dalam mengukuhkan imejnya. Reezal telah mengharapkan bahawa Abdullah akan menghadiahkan beliau dengan satu jawatan yang tinggi dalam kerajaan.
 
Akan tetapi bila tiba masanya Reezal telah menerima satu surat lantikan untuk bertugas di Kementerian pimpinan Shahrizat Abdul Jalil menjaga beberapa isu perpaduan negara. Khairy telah menyekat kenaikan pangkat Reezal dengan menyediakan satu memorandum mengandungi nama orang yang patut dinaikkan pangkat sebagai penasihat kepada Paklah dan nama Rezal tidak dimasukkan dalam senarai itu.
 
Reezal bersabar lagi. Dia cuba menonjolkan diri sebagai calon yang lebih penting dalam kerajaan baru Paklah dengan menunjukkan betapa beliau mempunyai hubungan baik dengan masyarakat pelajar universiti. Dia berjaya dilantik sebagai ketua alumni UIA dan tentunya memiliki satu pangkalan sokongan daripada golongan pelajar. Mungkin kerana inilah Paklah mengalah dan pada November 2003 melantik Reezal menjadi Setiausaha Politik kepada Menteri Kewangan Pertama. Jawatan itu tidaklah sehebat jawatan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, tetapi apabila dua jawatan itu dipegang oleh orang yang sama, Reezal tidak dapat mengeluh sangat.
 
Khairy tidak dapat menerima perubahan ini secara selamba. Dia telah mengemukakan satu lagi memo rasmi kepada Paklah menyatakan bahawa lulusan UIA itu tidak layak dengan jawatan itu kerana tidak ada nilai tinggi dalam usaha Paklah mewujudkan satu pentadbiran yang dibarisi satu pasukan professional yang muda dan pintar belaka. Khairy juga menuduh Reezal terbabit dengan beberapa artis muda dan pembaca berita yang muda-muda belaka. Surat yang diletak di meja Paklah telah diambil dulu oleh Ketua Setiausaha Peribadi Paklah, Dato' Thajudeen Abdul Wahab yang membuat satu salinan dan menyerahkannya kepada Reezal. Setelah membacanya, Reezal bersumpah mahu bertindak balas dan menyingkirkan Khairy daripada kumpulan yang rapat dengan Paklah.
 
Sumpah seranah itu dibuat semasa hati panas. Akhirnya Reezal sedar diri dan berpendirian adalah lebih baik kalau beliau dilihat menyokong Khairy setidak-tidaknya buat masa ini. Dia berundur setapak ke belakang dan membiarkan Khairy bertanding bagi jawatan Timbalan Ketua Pemuda UMNO dan beliau hanya bertanding sebagai ahli Exco biasa sahaja. Sedangkan beliau mempunyai hubungan yang lebih lama dengan para perwakilan pergerakan itu. Pada waktu yang sama Reezal cuba memperkasakan tenaga dan ketumbukannya. Khairy banyak mendapat sokongan daripada lulusan luar negara dan orang bukan-Melayu serta fraksi Melayu liberal dalam UMNO. Reezal Merican lebih popular dengan golongan 30-an daripada universiti tempatan.
 
Satu pertembungan secara berdepan hampir tercetus kalaulah tidak disebabkan kepintaran Khairy mengelaknya.
 
Apakah kemampuan Khairy untuk menumpulkan pengaruh Ustaz Reezal? Sebagai lulusan Oxford, Khairy cuba menilai keadaan daripada sudut hierarki. Kalaulah diandaikan Khairy yang berkelulusan Oxford itu laksana beruk yang tertenggek di dahan yang paling tinggi, tentu sekali Reezal adalah si beruk yang bergayut di dahan bawah. Untuk menghumban si beruk di bawah itu Khairy memerlukan beruk yang lebih rendah darjatnya tetapi lebih agresif, dan lebih rela menjadi pengikut dan tidak untuk memimpin. Khairy berjaya mengesan beruk jenis ini yang bernama Datuk Abdul Azeez Rahim.
 
Abdul Azees mempunyai banyak persamaan dengan perwatakan Reezal. Sebagai seorang mamak dia juga mempunyai citarasa yang menyerupai citarasa Reezal Merican dan mereka berdua pernah berkahwin sebanyak dua kali. Yang lebih penting lagi, Abdul Azeez adalah seorang peniaga yang naik atas daya usaha sendiri dan sudah tentu mampu menumpulkan sebarang usaha Reezal untuk mempengaruhi ahli politik muda yang lulus di universiti tempatan. Khairy telah mencadangkan agar dicipta satu sayap baru bernama UMNO Putera dan melantik Abdul Azeez sebagai peneraju utama untuk menjangkau pengaruh di universiti tempatan dan pusat pengajian tinggi. Khairy sedar betapa beliau amat kekurangan sokongan masyarakat ini dan amat memerlukannya. Abdul Azeez diberikan peranan mencari pengaruh ini sambil melumpuhkan pengaruh Reezal.
 
Sekali gus Reezal menjadi kucing jantan yang sudah dikasi, dikelilingi Putera UMO yang mudah disogok dan diberikan apa juga yang mereka mahu. Seandainya satu hari nanti Reezal cuba menggoncang takhta Khairy dia akan berdepan dengan satu kumpulan anggota Putera UMNO yang bersedia melibas beliau ke tepi. Khairy tidak perlu gusar lagi dilihat sebagai lulusan Oxford yang ketandusan sokongan daripada golongan kelas menengah bawahan. Itu tugas Abdul Azeez menentukan segala-galanya beres belaka.
 
Masa akan terus berlalu tetapi Khairy tidak mampu membiarkan dirinya menangani masalah ancaman yang mungkin muncul daripada Pemuda UMNO semata-mata. Masih ada bahaya yang lebih besar dan mengancamnya untuk menjadi seorang Perdana Menteri ketika berusia 40 tahun. Ada lagi ikan yang lebih penting untuk digoreng dan ikan itu bernama Najib...

Jumaat, 3 Jun 2011

Siapa Khairy Jamaludin. (Bhg 3)


Kebanyakan musuh Khairy di dalam UMNO adalah terdiri daripada pemimpin pelapis yang percaya dia adalah seorang anak muda hingusan yang angkuh. Mereka enggan mengakui keupayaan beliau memahami perjalanan kerajaan walaupun baru sahaja berkhidmat di jabatan Abdullah Ahmad Badawi sejak empat tahun yang lalu. Mereka beranggapan bahawa beliau ditempatkan di situ semata-mata kerana beliau anak menantu seorang Perdana Menteri. Pada waktu yang sama mereka naik mual dengan cara Khairy merancang agar para kroni beliau mendapat tempat menerajui beberapa jabatan kerajaan, daripada Pejabat Komunikasi Jabatan Perdana Menteri hinggalah kepada Khazanah Nasional.
 
Semua ini bukan semata-mata kerana cemburu dan iri hati sahaja. Mereka menganggap Khairy adalah ancaman sebenar dan memang amat berbahaya apabila mengambil kira cara dia naik begitu mendadak di persada kuasa. Mereka sendiri pun menyimpan hasrat yang terpendam untuk menjadi Perdana Menteri juga. Malahan, ada segelintir antara mereka itu merupakan kerusi jawatan Perdana Menteri sebagai suatu hak untuk mereka warisi. Kerana itu mereka telah mencuba sedaya upaya menangkis setiap gerak-geri Khairy dan menepisnya dengan apa juga cara. Cara amalan biasa UMNO seperti surat layang, menikam dari belakang dengan menggunakan SMS (sistem pesanan ringkas), dan persekongkolan rahsia yang direncana di bilik yang gelap dan berasap merupakan langkah biasa untuk mengetepikan pengaruh Khairy. Akan tetapi, Khairy bukannya calang-calang musuh politik dalam UMNO, setakat ini.
 
Ramai di kalangan musuh ketat Khairy yang sanggup menunggu masa akan kemunculan hari yang dinanti-nantikan bila mana Abdullah Badawi akan terhenyak keluar dari kerusi Presiden UMNO. Mereka yakin apabila tiba waktunya nanti, Khairy akan kehilangan kuasa pelindung yang memayunginya, dan menjadikan beliau lemah dan mudah dimamah oleh musuh-musuh politik daripada peringkat akar umbi. Musuh-musuh Khairy amat berharap cara persidangan UMNO naik marah secara terbuka ketika persidangan UMNO tahun lalu akan semakin mendidih dan meledak sebaik sahaja Abdullah jatuh tersingkir. Ketika itu barulah Khairy akan dijulang di pelantar sembelihan untuk dikorbankan.
 
Namun, semua ini amat dimengerti oleh Khairy dan beliau memang bersedia untuk merancang awalan. Sejak dua tahun yang berlalu selepas Abdullah Badawi naik menjadi Presiden parti, itulah sahaja kerja Khairy.
 
Ada dua kaedah yang digunakan oleh Khairy: Menumpulkan serangan para musuh yang mampu dipulasnya, dan meredakan bahaya yang muncul daripada golongan yang dianggapnya mudah disogok dengan habuan dan umpan. Memang ramai yang tergolong dalam kategori pertama ini seperti Azimi Daim, Norza Zakaria dan Aziz Sheikh Fadzir. Mereka bertiga ini memang dilihat sebagai pencabar berpotensi yang mampu menggugat kedudukan Khairy, khususnya dalam Pergerakan Pemuda UMNO.
 
Walau bagaimana pun, mereka memang mudah disogok kerana tujuan mereka berada dalam politik sebenarnya untuk meraih kedudukan dan membalun harta karun. Mereka takut meneruskan perjuangan semacam itu dan bertindak sesuatu yang mungkin membahayakan kedudukan hidup mewah yang sedang mereka nikmati. Kerana itu Azimi diberikan jawatan Ketua Perhubungan UMNO dan pangkat sebagai anggota Exco. Aziz telah disogok dengan satu kerusi pada pilihan raya umum yang lalu. Norza telah diberikan satu jawatan dalam Majlis Tertinggi UMNO, tetapi lesen untuk mengecap duit selaku kedudukannya sebagai ‘pengutip tol’ yang perkasa dalam Kementerian Kewangan Kedua. Sesungguhnya orang politik dalam UMNO seperti ini bukanlah membahayakan sangat kedudukan Khairy kerana apa juga cara mereka membebek dan melalak, hidung mereka memang mudah ditindik dengan menyogok perut mereka sahaja, sampai kenyang bontang.
 
Ancaman yang lebih berbahaya sebenarnya muncul daripada kategori yang kedua. Mereka ini merupakan zuriat pucuk kepimpinan UMNO yang sudah lama menanti giliran sebelum Khairy muncul dalam arena politik. Salah seorang tokoh demikian ialah ketua ataupun bos Khairy sekarang, Hishamuddin Hussein. Pada 1999, Hishamuddin telah bertanggungjawab mengemukakan nama Khairy kepada perhatian Perdana Menteri Tun Kepala Taik Mahathir Mohamad. Hishamuddin yakin bahawa adalah menjadi haknya untuk mewarisi gelaran Perdana Menteri Malaysia satu hari nanti. Seperti sepupunya Najib Tun Razak (ibunya adalah kakak kepada ibu Najib, Tun Rahah) bapa beliau pernah memegang jawatan unggulan itu sebelum digulingkan secara licik oleh TKT Mahathir.
 
Di tahap awalan, Hishamuddin beranggapan bahawa Khairy akan mengikuti jejak langkahnya, bersabar menunggu masa. Hishamuddin memulakan kerjayanya sebagai seorang penyokong kuat Mahathir dan juga anak emas dan calon penggantinya - Anwar Ibrahim. Kerana galak menjilat Anwar, Hishamuddin naik mencanak sehingga dilantik sebagai Timbalan Menteri Kewangan dan Menteri Belia dan Sukan, dan melangkah kepala ketuanya dalam pergerakan Pemuda UMNO, Mohd Zahid Hamidi. Akan tetapi, Hishamuddin lakukan semua ini ketika sudah berusia lewat tiga puluhan dan selepas berkhidmat lama dalam bidang perundangan sehingga menampakkan kesabaran dan kesungguhan membina kerjaya politiknya.
 
Khairy pula tidak percaya dengan kaedah itu semua. Apa yang diingininya mesti dicapainya dengan pantas. Kerana itu dia telah memegang jawatan Timbalan Ketua Pemuda UMNO ketika masih muda usianya sejak Nazri Aziz memegang jawatan itu. Walaupun pencapaian itu adalah berasaskan cadangan Hishamuddin yang ternyata mahu menyelamatkan kedudukannya sendiri. Kini, barulah Hishamuddin sedar betapa Khairy merupakan malapetaka yang lebih berbahaya berbanding Aziz Sheikh Fadzir ataupun sesiapa sahaja yang pernah dianggapnya demikian.
 
Lagi pun Hishamuddin sudah naik tidak senang hati melihatkan Khairy mewujudkan satu rangkaian jaringan sendiri dalam jentera Pemuda UMNO. Sebagai contoh, Khairy telah mencadangkan Norza menganggotai Majlis Tertinggi UMNO dengan mengetepikan calon pilihan Hishamuddin sendiri. Khairy juga telah menubuhkan secara tidak formal, satu jaringan di kalangan Timbalan Ketua Pemuda UMNO di setiap bahagian di negara ini, kerana perkara semacam ini tidak pernah diwujudkan semasa Hishamuddin memegang jawatan timbalan pemuda. Kini, Hishamuddin sedar betapa jawatan yang dipegangnya sekarang adalah dengan jasa dan ihsan Khairy juga. Apabila Khairy sudah bersedia memegang tampuk kepimpinan Pergerakan Pemuda UMNO, maka tibalah masanya Hishamuddin mengangkat punggung dan berundur pula.
 
Seandainya keadaan demikian berterusan, Hishamuddin akan mendapati laluan yang sukar menuju puncak yang amat diidaminya, untuk menjadi Naib Presiden UMNO. Akan tetapi, pentas persada ini sudah penuh dihuni ramai calon yang mengidamkan pucuk kepimpinan yang sama. Tidak menghairankan kalau Hishamuddin melonjak dalam pemilihan ketua pemuda UMNO yang akan datang dan memenangi jawatan itu dengan mudah sedangkan dia sendiri akan kalah dalam percaturan untuk menang jawatan Naib Presiden.
 
Hisham sudah kebingungan kerana jerat yang dipasang oleh Khairy. Beliau kerap menonjol dengan pengumuman yang memaksa Hishamuddin menerima pakai pendapatnya dalam percaturan politik negara. Hishamuddin tidak lagi boleh menggunakan agenda Kemelayuan kerana Khairy telah menggunakan modal itu dulu, terutama sekali dalam bidang pendidikan yang sebenarnya tertakluk pada bidang kuasa kementerian Hishamuddin sendiri. Yang lebih penting lagi, Khairy telah memancing dengan menyauk beberapa orang penyokong lama Hishamuddin seperti Dr. Adham Baba, dan Razali Ibrahim (MP Muar) agar mula menerima wujudnya dua nakhoda dalam pergerakan Pemuda UMNO di mana Hishamuddin hanya merupakan pemegang jawatan sahaja sedangkan Khairy merupakan insan yang sebenarnya memegang kuasa.
 
Inilah caranya Khairy mengenakan Hishamuddin. Sudah ramai orang kepercayaan beliau yang dipacakkannya di dalam kementerian bimbingan Hishamuddin. Ada beberapa bekas pengikut setia Hishamuddin yang diberikan jawatan penting dalam kementerian ataupun kerusi Parlimen untuk mereka tandingi bukan sebagai usaha memperkasakan kedudukan Hishamuddin, tetapi untuk memperkasakan dirinya dengan cara menyisihkan mereka daripada berperanan menjadi penasihat kepada Hishamuddin. Kesannya terdapat banyak kerja kosong dalam pejabat Hishamuddin yang diisi oleh orang-orang pilihan Khairy, khususnya anggota YPCS (Young Profesional Consultative Society). Golongan professional muda ini adalah pilihan Khairy yang secara lahiriah bermuka-muka menunjukkan mereka setia kepada Hishamuddin sedangkan hakikatnya mereka adalah boneka mainan Khairy semata-mata.
 
Bukan susah sangat menggulingkan Hishamuddin kerana beliau bukan memiliki semangat juang – berbeza dengan orang lain, sebagai contohnya katakanlah Mohamad Khir Toyo, Menteri Besar Selangor yang bercita-cita tinggi mahu menjadi Ketua Pemuda UMNO. Khir datang daripada latar belakang yang berbeza dengan Khairy, walaupun nama mereka itu ada kesamaannya. Akar umbi Khairy berasal daripada keluarga diplomat yang memang dihormati oleh perkhidmatan tadbir dan diplomatik. Sementara itu ayah Khir ialah seorang petani yang lebih dikenali sebagai “Wak Joyo” dan dikenali sebagai seorang bekas anggota PAS. Khir mula mendaki tangga politik melalui jalinan persahabatan dengan anak-anak Mahathir, khususnya Mokhzani dan Mukhriz. Pada mulanya, Mokhzani yang semasa itu memegang jawatan Bendahari Pemuda UMNO yang mencadangkan Khir menggantikan Abu Hassan Omar sebagai Menteri Besar Selangor. Ketika itu Khir Toyo hanya merupakan seorang anggota dewan undangan negeri dan tidak pun menjadi pemimpin bahagian partinya. Hassan terpaksa diganti gara-gara terdedahnya skandal inses seksual peribadi.
 
Sudah tentu penggantian begitu tidak diseanngi oleh UMNO Selangor Lagipun Khir mempunyai nafsu idaman yang begitu tinggi. Pada usia 37, Khir ternyata merupakaan pemimpin pemuda UMNO yang lebih menonjol di negara ini selepas Hishamuddin dan Khairy. Sudah tentu Khir Toyo tidak puas dengan jawatan sebagai anggota Majlis tertinggi UMNO semata-mata. Sesungguhnya kalaulah Hishamuddin beanr-beanr jujur melepaskan jawatannya sebagai ketua pemuda UMNO sekali dulu, sudah tentu Khir Toyo merupakan calon pengganti yang paling menonjol. Apatahlagi dengan banyaknya wang gara-gara pemberian tanah kepada kumpulan Lebar Daun dan beberapa pakatan perniagaan, Khir memang sesuai untuk menyambung kepimpinan Pergerakan Pemuda UMNO. Cuma dia terpaksa melakukan banyak penyelesaian dengan Khairy terlebih dahulu.
 
Khairy pernah cuba mengenakan Khir dengan mendedahkan beberapa kesilapan yang dilakukannya sebagai Menteri Besar Selangor. Khairy bernasib baik kerana kerakusan Khir juga untuk membalun harta karun daripada jawatannya sebagai Menteri Besar. Khairy hanya perlu mendedahkan segala amalan korupsi itu secara bertalu-talu. Salah satu kaedah yang digunakannya ialah dengan mendedahkan taktik Khir dalam pemberian tanah untuk dimajukan di hutan simpan Bukit Cahaya Seri Alam. Khir telah meluluskan tanah kepada beberapa syarikat yang dimiliki oleh ahli keluarganya dan ahli keluarga isterinya.
 
Ketua Bahagian Berita di TV3, Datuk Kamarul Zaman Zainal (merupakan seorang bekas pegawai di jabatan Abdullah Badawi). Beliau telah berjumpa dengan Khairy untuk menerima arahan agar berita penyelewengan tanah itu didedahkan Datuk Kamrul Zaman tidak ada perasaan kasihan kepada Khir kerana beliau adalah pengikut setia Abdullah Badawi yang totok. Dia yakin perbuatannya itu adalah satu langkah memperkasakan kedudukan Abdullah terhadap saki-baki penjilat zaman Mahathir dahulu.
 
Akan tetapi Khir melawan balik dan telah menerima bantuan daripada pihak yang lebih berpengaruh dengan keluarga istana Selangor serta beberapa orang tokoh politik dan perniagaan yang rapat dengan Abdullah. Apabila TV3 mendedahkan skandal itu, mereka menjadi panik dan telah cuba mendapatkan bantuan Dato Tajuddeen Abdul Wahab, Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri. Datuk Thajudeen telah menelefon Datuk Kamarul Zaman dan meminta beliau menghentikan serangan tersebut. Kes itu pun  lenyap begitu sahaja.
 
Ini membuatkan Khairy menggunakan satu helah lain pula. Dia cuba mendedahkan helah bahawa Khir tidak cekap mentadbir. Pada Mei 2005, dalam satu mesyuarat perhubungan UMNO negeri hasil bisikan Khairy, Abdullah telah mempersoalkan kewajaran Selangor mengisytiharkan negeri itu sebagai sebuah negeri yang maju. Rencana asal Khir itu telah lama direncananya sebelum Abdullah menjadi Perdana Menteri. Tujuan beliau ialah membuat pengumuman bahawa negeri itu bertaraf negeri maju pada 31 Ogos 2005. Memanglah, Khir Toyo telah memutar belit perangkaan untuk menonjolkan Selangor sebagai sebuah negeri yang unik dan patut diumumkan sebagai negeri yang maju. Akan tetapi perkara semacam ini bukanlah baru. Kelentungan semacam ini sudah menjadi perkara biasa, seperti mana Malaysia diumumkan sebagai sebuah negara Islam oleh TKT Mahathir dahulu.
 
Dalam perjumpaan secara tertutup itu, Abdullah telah menghenyak Khir kerana membuat pengumuman seperti itu. Sebagai menyejukkan keadaan beliau telah membuat penekanan bagaimana dia pernah mengkritik Menteri Besar Kedah - Dato Syed Razak Syed Zain kerana membuat janji kosong mengisytiharkan Kedah sebagai sebuah negeri maju menjelang 2010. Serangan Abdullah sebenar ialah terhadap Khir Toyo. Abdullah sungguh-sungguh berpendapat bahawa dia sebenarnya membuat kritikan yang memang benar-benar membina berasaskan kekurangan asas dan alasan untuk menyokong pengisytiharan begitu.
 
Tetapi, Khairy menganggap perkara ini sebagai satu hikmah yang amat berguna kerana ia menunjukkan betapa Khir adalah seorang penipu besar yang tidak cekap dan tidak berguna. Sebaliknya, tujuan mengisytiharkan Selangor sebagai sebuah negeri maju telah dimulakan oleh Khir sejak 2001. Pengumuman telah dibuat kepada segenap lapisan masyarakat.
 
Ini merupakan satu serangan awal terhadap Khir. Khir pula sudah pasti akan membuat pengumuman itu pada Ogos nanti. Cuma kali ini ia terluka disebabkan serangan bertubi kali di hadapan, terutama sekali oleh media massa terhadap pentadbiran beliau. Perdana Menteri pula tidak memberikan sokongan beliau terhadap skim ini. Cuma muncul sokongan suam-suam daripada Timbalan Perdana Menteri Najib Tun Razak semasa diadakan satu pertemuan dengan UMNO Selangor.
 
Apabila tiba masa Khir membuat pengumuman yang dia bersedia menjadi ketua pemimpin Pemuda UMNO, banyak lagi kesilapan beliau yang akan didedahkan oleh Khairy untuk pengetahuan rakyat marhaen. Ini tidak bermakna yang Khir tidak seberapa cekap berbanding Khairy. Yang sebenarnya ialah Khir tidak mempunyai pengaruh besar terhadap pengendali media masa. Sedangkan Khairy memang perkasa dalam bidang tersebut. Khairy akan menggunakan orang-orang beliau seperti Kalimullah Masheerul Hasan (Ketua Editor Kumpulan The New Straits Times) ataupun orang-orang upahan seperti Brendan Pereira, ataupun si maharaja di The Star. Begitu juga dengan Datuk Kamarul Zaman di TV3. Semua ini adalah kaedah yang akan Khairy gunakan untuk memusnahkan Khir Toyo. Cuma, Khir Toyo tidak akan mampu melawan balik kerana dosa besarnya dan kerana pegawai akhbar beliau ialah seorang yang gagal di universiti dahulu yang tidak pun memiliki markah kredit dalam ujian bahasa semasa peperiksaan SPM dahulu.
 
Hishamuddin dan Khir Toyo merupakan lebih kanan daripada Khairy dalam susunan hierarki pergerakan pemuda UMNO. Akan tetapi Khairy sendiri pun akan menghadapi cabaran daripada rakan-rakan beliau dalam UMNO yang sama rapat dengan Abdullah seperti dia juga. Khairy tidak pun mengabaikan ancaman ini semua dan seperti mainan hikayat lama zaman Pertengahan dahulu, Khairy memang sudah ada rencana untuk mencekik abang-abangnya semua.

Ariel,Luna Maya, Cut Tari Dalam Majalah Porno Jepun.


Ariel bersama kekasihnya, Luna Maya dikhabarkan baru sahaja menghiasi sebuah majalah lucah di Jepun. Peguam Ariel tidak boleh memberikan sebarang komen yang boleh memalukan Ariel dan nama Negara Indonesia. Tambahan lagi apa pun juga berita negatif dimana-mana mahupun yang ini akan mengaitkan Indonesia dan amnya.

Peguam Ariel juga memberitahu dia baru sahaja diberitahu tentang berita tersebut. Dia tidak mahu mengulas lanjut mengenainya kerana ia dikhuatiri akan membebankan anak guamnya. Dalam majalah yang diterbitkan di negara Jepun itu, kelihatan gambar Luna Maya, Ariel dan Cut Tari sedang memperagakan pakaian seksi sambil beraksi lucah.

Khamis, 2 Jun 2011

Siapa Khairy Jamaludin. (Bhg 2)

Kali ini adalah lebih sesuai kalau kita pergi dahulu kepada yang asas. Siapa dia si Khairy Jamaluddin ?
 
Buat masa kini, Khairy Jamaluddin sudah menjadi orang yang paling perkasa di negara ini. Beliau amat berbeza dengan ramai ahli politik lain yang sudah dikesan akan asal usulnya kerana perjalanan hidup mereka memang sudah sedia ada dalam pengetahuan umum. Tetapi Khairy adalah laksana ‘dewa kayangan’ yang tiba-tiba muncul dalam arus perdana politik Malaysia. Ramai yang mula terpinga-pinga apakah dia ini sengaja dihantar khas oleh kuasa tertentu, seperti CIA ataupun mungkin juga perkhidmatan risikan Singapura. Bukan mudah seseorang itu mendapat kuasa besar semacam dia kecuali mereka menerima bantuan khusus daripada sumber tertentu?
 
Inilah yang pernah dibayangkan oleh Yahaya Ismail dalam bukunya dahulu. TKT Mahathir sudah naik risau mengenainya sehingga pada saat akhir beliau menjadi Perdana Menteri dia telah mengarahkan Cawangan Khas Polis menyediakan satu laporan mengenai Khairy. Inilah laporan yang dibuat pendua dan salinan dan dihantar kepada Najib Tun Razak. Satu salinan lagi telah dikirimkan kepada sahabat akrab Khairy di NST (Ketua Editor Kalimullah Masheerul Hassan - ini satu cerita lain untuk satu waktu yang lain ya!) Di sebalik janji-janji untuk berkhidmat secara “Mesra, Cepat dan Betul” pegawai polis yang berkuasa mengenai laporan itu tidak berani menyentuh perasaan bapa mertua Khairy yakni bakal Perdana Menteri (semasa itu) Abdullah Ahmad Badawi. Lagi pun, ketika itu Abdullah hanya menunggu masa kira-kira beberapa bulan sahaja lagi untuk mengungguli kuasa. Justeru, satu laporan yang mengatakan segala-galanya adalah dalam keadaan baik telah dikeluarkan
Namun demikian, kita mesti sedar bukanlah perkara aneh kalau ada satu-dua pegawai yang menganggotai pucuk pentadbiran digunakan oleh kuasa asing sebagai perisik upahan (tentu kita masih ingat kisah bekas Setiausaha Mahathir sendiri yang bernama Siddiq Ghouse, yang dikatakan seorang perisik upahan KGB). Segala kisah benar mengenai Khairy dan hubungan beliau dengan perkhidmatan risikan asing tidak akan tersiar secara merata kerana dia sudah terlalu rapat dengan puncak kuasa. Berbeza dengan Siddiq Ghouse, Khairy kini sudah menjadi anggota keluarga Badawi dan sudah tentu kita tidak akan menuduh seorang anggota keluarga yang rapat sebagai seorang perisik? Namun, ini tidak mengetepikan tanggapan ramai apakah Khairy berjaya meloncat ke tahap itu tanpa bantuan daripada luar?
 
Sebenarnya, Khairy memang dapat bantuan daripada luar, tetapi mungkin bukan daripada orang asing. Masanya memang amat sesuai untuk munculnya seorang anak muda yang bijak bestari seperti Khairy kerana selama dua puluh dua tahun TKT Mahathir mencengkam kuasa, UMNO sudah menjadi satu parti yang dianggotai oleh tukang angguk sahaja. Tidak ada orang lain lagi, yang berani tidak sebulu dengan Mahathir dan sistem pentadbiran beliau. Dalam parti yang dianggotai oleh tukang angguk dan pengamal rasuah, tentunya sesiapa yang nampak pintar dan mampu berceloteh boleh dianggap sebagai raja juga.
 
Maka kerana itu Khairy muncul sebagai ulat taik yang paling besar dalam tong taik yang bernama UMNO.
 
Eloklah kita mulakan dari tahap awal lagi. Khairy Jamaluddin dilahirkan 29 tahun dahulu. Bapa beliau ialah bekas seorang diplomat, Datuk Jamaluddin Abu Bakar yang sudah menjadi arwah sekarang. Ayah beliau berasal daripada sebuah kampung kecil di Rembau dan mempunyai hubungan kekeluargaan dengan beberapa orang politik Negri Sembilan. Salah seorang anak saudara Datuk Jamaluddin ialah Datuk Shahziman Abu Mansor, yang kini merupakan seorang Timbalan Menteri di dalam pentadbiran Abdullah Badawi dan beliau juga merupakan MP (Ahli Parlimen) Tampin.
 
Arwah Datuk Jamaluddin pernah berkhidmat di beberapa kedutaan kita di luar negara dan meninggal semasa berkhidmat di sana. Cara hidup berpindah-randah begini  yang memberi laluan kepada Khairy menerima pendidikan luar negara termasuk di Singapura dan United Kingdom. Khairy tidak pernah belajar di sekolah tempatan dan dalam negeri dan untuk satu tempoh yang panjang dalam hidupnya beliau amat kekok dengan bahasa ibunda sendiri, serta merasa tidak begitu selesa bersembang dengan ahli keluarganya.
 
Di sebalik khidmat luar negara yang panjang itu, Datuk Jamaluddin pernah juga pulang untuk berkhidmat seketika di negara sendiri. Beliau pernah bertugas di Kementerian Belia dan Sukan semasa kementerian diterajui oleh Tan Sri Samad Idris. Secara kebetulan Pengarah Belia ketika itu dan naik menjadi Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian ialah seorang insan bernama Abdullah Badawi. Sebagai orang gomen, mereka berdua mengongsi kegemaran yang sama termasuk menganggotai kumpulan yang dikira “Malay ultra”. Apabila Abdullah melepaskan perkhidmatan awam pada 1974 untuk bertanding sebagai MP di Kepala Batas (yang pernah diisi oleh bapanya, bekas Ketua  Pemuda PAS Ahmad Badawi Sheikh Abdullah Fahim), mereka terus menjalin talian persahabatan itu.
 
Apabila Jamaluddin meninggal dunia, Abdullah dan isterinya Endon Mahmood Ambak, terus menjalin persahabatan dengan janda Jamaluddin, yang berasal daripada Kedah. Sesungguhnya kerjaya Datuk Jamaluddin bukanlah hebat sangat. Beliau dianggap sebagai seorang yang angkuh, bergaya dan sombong. Beliau kerap cemuh oleh para pembantunya kerana sikap beliau yang lebih mementingkan perkara yang remeh-temeh. Seorang pembantu beliau pernah berkata bagaimana Datuk Jamaluddin pernah berkata bagaimana beliau lebih menghormati seseorang “yang pandai menyimpul tali-leher yang cantik daripada kualiti laporan yang disediakannya”
 
Khairy memang cepat pandai semasa belajar dahulu walaupun memang ada unsur-unsur besar kepala dalam dirinya. Beliau begitu kritikal akan dasar pemerintahan negara. Walaupun beliau pernah menunjukkan kekagumannya terhadap pentadbiran Mahathir, sebenarnya dia tidaklah sampai menjadi pengkagum Mahathir. Malahan, dia pernah menentang banyak tindak-tanduk Mahathir. Itupun secara diam-diam dan menyorok-nyorok.
Semasa menuntut di Oxford beliau pernah menyatakan keraguannya terhadap Mahathir kepada rakan-rakannya rakyat Malaysia di seberang laut. Sewaktu itulah dia menarik perhatian seorang insan bernama Omar Ong.
 
Omar Ong adalah insan berketurunan Cina. Beliau adalah anak Mustapha Ong, bekas Setiausaha Sulit Menteri Penerangan Mohamad Rahmat, dan pernah satu ketika berkhidmat dalam perkhidmatan diplomatik di New York dan Brazil. Kini Mustapha Ong menetap di New Zealand. Si Mustapha Ong menjadi terkenal dalam 'skandal' Anwar Ibrahim. Sepanjang perbicaraan itu telah terdedah kisah bagaimana dia cuba menyogok rasuah kepada seorang pemandu teksi keturunan Arab di New York, yang bernama Jamal Amro. Tujuan sogokan itu ialah agar Jamal sanggup mengaku yang dia menyediakan budak lelaki dan wanita untuk menghibur Anwar. Jamal Amro enggan berbuat demikian dan sebaliknya membuat laporan polis menuduh Mustapha Ong cuba menyogok beliau. Mustapha Ong mendapat perlindungan daripada Mahathir walaupun keghairahan beliau itu menyebabkan kerajaan menjadi teraib, dan keaiban itu khusus terasa oleh masyarakat diplomatik di seberang laut.
 
Apapun, Omar Ong ternyata memang mempunyai cita-cita tinggi. Dia cuba naik dengan memaut kepada orang politik yang sedang meningkat bintangnya sebagai satu laluan mudah untuk merangkul kuasa. Omar pernah mengetuk pintu pejabat Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim melalui ihsan dan bantuan segelintir Setiausaha Politik beliau.
 
Usaha itu ternyata berjaya apabila Anwar diminta menerima ketibaan Omar Ong dan kumpulan beliau secara peribadi. Beberapa pertemuan susulan diadakan dan Omar Ong menjadi begitu berharap bahawa Anwar akan memudahkan pencapaian idamannya. Akan tetapi, ada pula beberapa halangan disebabkan tentangan daripada beberapa orang Anwaristas seperti Suhaimi Ibrahim, Fuad Hassan, dan Zahid Hamidi yang begitu rakus tidak mengongsi Anwar dengan pihak lain.
 
Entah macam mana Omar berjaya bertemu dengan Daim Zainuddin secara tidak disangkanya. Sejurus itu Omar sedar akan sesuatu yang besar sedang menggelegak di tahap atasan di mana Anwar Ibrahim dikatakan berkemungkinan akan dilanyak dan dilenyek. Dengan pantas Omar bertindak untuk mengubah haluan dan melupakan “Projek Anwar” dan cuba mendekati Najib Tun Razak pula. Tindakan ini dibuatnya kira-kira tiga bulan sebelum Anwar Ibrahim ditendang oleh Mahathir.
 
Akan tetapi, Najib bukan calang-calang manusia untuk ditembusi oleh Omar Ong. Beliau sedar betapa Najib sudah dikepungi oleh para loyalis yang ternyata setiakawan sejak beliau mula berkhidmat dengan kerajaan dahulu dan sudah tentu sesiapa yang baru muncul akan ditapis secara rapi. Kerana itu Omar berpendirian adalah lebih baik dia cuba nasibnya dengan Hishamuddin Hussein.
 
Ketika itu Hishamuddin Hussein merupakan muka baru dalam politik UMNO. Cuma dia mempunyai nama besar di sebalik namanya sendiri. Memang tidak syak lagi, selepas kematian Hussein Onn, TKT Mahathir berpendirian yang dia masih terhutang budi kepada Perdana Menteri Ketiga itu dan keluarganya. Mahathir melonjakkan Hishamuddin ke laluan ekspres dalam dunia politik sehingga mengetepikan orang lama dalam Pergerakan Pemuda UMNO seperti Nazri dan Zahid Hamidi. Hishamuddin naik pangkat beberapa kali dalam masa setahun.
 
Kenaikan pangkat yang bertubi-tubi itu telah menghenyak kepintaran Hisham. Dia bukanlah seorang yang pintar sangat masa zaman persekolahannya. Hisham pun bukan petah sangat bercakap. Muka Hisham pun bukan laku sangat disebabkan senyuman sinisnya yang mudah mengimbau ingatan kepada senyuman seorang Pope (Papa Katholik) yang terbaring kaku selepas mati. Omar Ong mula membantu menaikkan semangat Hishamuddin dan sahabatnya di Oxford yang bernama Khairy kerap datang membantunya. Tidak lama kemudian, Hishamuddin mula lebih bergantung harap kepada Khairy berbanding kepada Omar Ong.
 
Sebagai membalas jasa, Hishamuddin telah memperkenalkan Omar Ong dan kumpulan beliau kepada orang yang rapat dengan Dr. Mahathir seperti Setiausaha Politik, Datuk Johari Baharom dan Ketua Pengarah ISIS, Dr. Nordin Sopiee.
 
Secara kebetulan ketika itu, anak perempuan Abdullah Badawi bernama Nori telah masuk berkhidmat dengan ISIS sebagai seorang pembantu penyelidik. Nordin telah memperkenalkan Nori kepada Khairy. Abdullah Badawi sudah menjadi Naib Presiden UMNO ketika itu dan berkemungkinan menggantikan Anwar Ibrahim seandainya sesuatu musibah seperti helikopter terhempas menimpa beliau.
 
Memang berlaku kejadian helikopter Anwar jatuh terhempas. Dia tidak ada dalam helikopter itu semasa kejadian. Tetapi pada September 1998 Anwar telah tersingkir. Seperti kebanyakan rakyat Malaysia Khairy tidak mempercayai segala tohmahan yang dilemparkan oleh Mahathir terhadap Anwar. Akan tetapi, masa itu adalah satu keemasan baginya. Itulah masa yang perlu dirangkul oleh Khairy dan Omar Ong.
 
Ada satu metos yang berlegar selepas kejatuhan Anwar. Metos itu mengatakan bahawa Khairy sentiasa menaruh simpati terhadap perjuangan ‘Reformasi” Anwar. Ada berita angin mengatakan satu kisah betapa seorang pelajar pernah secara terbuka meminta Mahathir melepaskan jawatannya dalam satu pertemuan Mahathir dengan pelajar-pelajar di London. Desas-desus itu mengatakan bahawa pelajar tersebut adalah Khairy, sebenarnya. Ada pula satu cerita mengatakan bahawa ketika itu Khairy merupakan sahabat lelaki kepada Nurul Izzah, anak sulung Anwar. Tetapi, persahabatan mereka tidak menjadi apabila Dr. Wan Azizah isteri Anwar enggan memilih Khairy sebagai Setiausaha Politik beliau. Sebaliknya Azizah telah melantik Nik Affendi Jaafar (kini bertugas sebagai Pengurus Kanan Hubungan Seranta KWSP).
 
Nampaknya semua desas-desus ini sengaja direkacipta oleh para penyokong Anwar yang mahukan Khairy menyebelahi mereka, walaupun secara senyap-senyap. Yang sebetulnya Khairy sendiri sudah nampak akan kelompongan yang disebabkan kejatuhan Anwar secara mendadak dahulu dan Khairy telah mengambil kesempatan itu untuk melonjakkan dirinya ke puncak mercu kuasa politik negara.
 
Inilah ketikanya Khairy cuba rapat dengan orang yang bermasalah semasa itu Dr. Mahathir. Khairy telah menggunakan khidmat Nordin Sopiee untuk cuba mendapatkan pekerjaan di pejabat Perdana Menteri. Permohonan beliau telah disokong oleh Hishamuddin Hussein. Apabila Mahathir menolak, setelah melihat akan tindak-tanduk dan gerak-geri Khairy, si Khairy telah cuba mendapatkan peluang dengan orang yang berpangkat rendah sikit daripada Mahathir. Dia tidak pergi kepada Abdullah, tetapi kepada Najib.
 
Ketika itu Najib dilihat sebagai orang yang paling cocok menggantikan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri. Malahan, Asiaweek telah bersuara lantang mengatakan Najib adalah tokoh yang perlu diperhati untuk jawatan itu. Akan tetapi Najib amat teliti untuk mengambil orang baru kerana tidak mahu menyentuh perasaan orang lama yang setia kepadanya. Malahan tidak ada sebab dia mesti mengambil Khairy kerana dia sudah yakin yang Mahathir akan memilih beliau sebagai pengganti. Inilah keputusan yang amat disesali Najib kemudiannya.
 
Impian Najib tidak kesampaian pun. Mahathir berpendirian adalah lebih mudah mengawal negara ini melalui Abdullah sebagai Timbalannya. Mahathir tidak memandang tinggi terhadap Abdullah kerana dia pernah menyokong kumpulan Tim B dalam UMNO satu ketika dahulu (yang setia kepada Musa Hitam). Orang semacam ini mudah dijadikan boneka yang baik.
 
Sejurus nama Abdullah diumumkan, Najib dan Rosmah, isterinya telah menitiskan air mata di luar bilik penantian, kerana terkejut beruk dan tidak percaya akan nasib mereka. Ketika itu Timbalan Perdana Menteri, Abdullah mula melantik orang baru mengisi jawatan yang banyak kosong. Sebagai contoh, sebagai Timbalan Perdana Menteri, Abdullah diberikan dua Setiausaha politik dan bukan lagi seorang, dan lapan pegawai khas dan bukan lagi dua orang. Salah satu jawatan Pegawai Khas ini telah diberikan kepada Khairy.
 
Bagaimanakah Khairy berjaya merangkul jawatan itu? Inilah keadaan sama-sama saling bantu membantu. Abdullah telah meminta Nordin Sopee memberikan beberapa cadangan akan nama orang yang patut mengisi jawatan yang kosong. Dua nama telah dikemukakannya. Khairy dan seorang lagi nama penyelidik ISIS (yang kini bertugas dalam kerajaan juga) akan tetapi penyelidik ISIS itu telah gagal pemeriksaan keselamatan (ibu beliau adalah seorang penyokong Reformasi) lagi pun anak perempuan Abdullah sedang dilamun cinta dan begitu ghairah menyokong nama calon yang nombor satu.
 
Beginilah nasib baik Khairy. Dia mula meniti tangga kejayaan kerjayanya. Dengan pantas dia membalas jasa orang-orang yang membantu mendorong dia kepada laluan ekspres tadi. Omar Ong telah ditempatkannya dalam pejabat Najib sebagai Pegawai Khas untuk menentukan segala-galanya ditanggung beres. Inilah ketentuan dan perjalanan dan aktiviti politik dalam tong taik yang bernama UMNO.

Rabu, 1 Jun 2011

Siapa Khairy Jamaludin. (Bhg 1)

Wartawan politik Yahaya Ismail pernah menulis sebuah buku yang terbaru berjudul 'Khairy Jamaluddin – Bakal PM?' Buku itu mengandungi pelbagai fakta dan ramalan akan masa depan Khairy, tetapi judulnya ternyata satu kesilapan juga. Khairy Jamaludin bukannya seorang bakal Perdana Menteri. Sebenarnya dia sudah menjadi seorang Perdana Menteri bersifat de facto (sebenar).
 

Secara hakikatnya Abdullah Ahmad Badawi merupakan Perdana Menteri Malaysia yang kelima, apabila naik memegang mercu kepimpinan negara pada November 2003. Namun, sebelum memulakan tugas baru itu, Abdullah Badawi bukannya bersendirian – kerana segala bentuk pemikiran, tindakan dan baik budinya banyak dipengaruhi, kalau bukan pun diarah oleh anak menantunya yang baru berusia 28 tahun yang bernama Khairy Jamaluddin, dan beberapa orang kawan-kawannya. Ada sesetengah pihak yang menyebut akronim Tiga ‘K’ sebagai kuasa di sebalik Paklah – Khairy, Kalimullah (Ketua Pengarang kumpulan The New Straits Times) dan Kak Endon (Datin Paduka Seri Endon Mahmood Ambak, isteri Perdana Menteri). Memang tidak syak lagi K yang pertama sekali itulah yang paling berpengaruh, kerana beliau yang melantik K yang kedua di jawatannya itu dan mengahwini pula anak perempuan ‘K’ yang ketiga. Perkahwinannya itu berlangsung ketika K ketiga sedang bertarung menghadapi serangan barah payudara. Inilah penyakit yang mengorbankan kakak kembar beliau.
 

Ramai yang berkata bahawa keadaan sedemikian bukannya perkara luar biasa. Satu ketika dahulu Presiden Nixon memiliki pembantunya bernama Kissinger dan Maharaja (Tsar) Russia memiliki Rasputin. Terdapat beberapa persamaan antara tokoh-tokoh ini dengan Khairy. Yang pertama, nampak sangat semuanya berlagak laksana dalang mainan patung, main tarik-tali akan benang-benang yang mengikat watak-watak kayu patung mereka yang merupakan pemimpin negara. Mereka semuanya muncul daripada latar belakang yang tidak menentu dan menjelma secara mendadak dan naik mencanak. Malahan mereka semuanya mempunyai kelemahan tidak sedar diri kerana taksub dengan kebanggaan yang mereka terlalu perkasa, tahu akan segala-galanya dan seolah-olah bersifat halimunan, kononnya. Akhirnya mereka semua menjadi mangsa kepada kerakusan kuasa. Apakah perkara semacam ini akan berlaku kepada Khairy juga?
 

Memang semakin jelas wujudnya rasa tidak puas hati. Orang yang mungkin paling tidak seronok dengan Khairy ialah mantan Perdana Menteri Tun Kepala Taik Mahathir Mohamad. Walaupun pada mulanya Mahathir memang ghairah menerima kehadiran Khairy dan kawan-kawannya, sehingga sanggup melantik kawan baik Khairy daripada Oxford, Dr. Vincent Lim Kian Teck sebagai Setiausaha Politik Cina yang kedua, lambat laun Mahathir mendapati bahawa kewujudan Khairy sudah semakin membayangi Abdullah Ahmad Badawi. Nasi sudah menjadi bubur ketika Mahathir sedar akan fenomena itu. Mahathir sudah pun mengumumkan persaraannya dan Abdullah sudah dianggap pewaris yang menggantikan tempatnya. Apa juga bahana yang telah dilakukan oleh Mahathir, dia sedar bahawa dia tidak lagi mampu merobah pemikirannya terhadap si pewaris yang menggantikan tempatnya itu selepas kehampaan beliau dalam menyingkirkan Anwar Ibrahim.
 

Khairy terus dikekalkan di jabatan Timbalan Perdana Menteri, walaupun Mahathir sudah tidak berapa selesa dengan kehadirannya. Pernah berlaku satu peristiwa dalam majlis anjuran Pemuda UMNO bila mana Mahathir menjadi merah-muka semasa Khairy Jamaluddin bertanya apakah beliau serius mahu meletakkan jawatannya. Mahathir menganggap tindakan dan cadangan Khairy sebagai tidak kena pada tempatnya semasa beliau meminta Mahathir menghantar Abdullah keluar negara untuk berjumpa Presiden Amerika Syarikat. Mahathir menganggap idea itu sebagai kurang matang dan tidak perlu. Mahathir juga naik angin apabila Mathias Chang (Setiausaha Politik bahagian Cina - penterjemah) melaporkan perihal kata-kata Khairy di depan pelajar Malaysia yang berkumpul secara tidak formal di London. Mathias mengadu betapa Khairy ada menyebut bahawa Mahathir dan Daim sepatutnya disumbat dalam penjara sebaik sahaja Abdullah mengambil alih kuasa.
 

Akan tetapi, TKT Mahathir adalah serupa dengan semua musuh Khairy. Beliau telah tersilap tafsir ‘budak mentah' itu. TKT Mahathir beranggapan bahawa sebagai pemimpin unggulan negara selama 22 tahun, dan merupakan orang yang paling perkasa di negara itu, dia mudah menolak ke tepi Khairy bila-bila masa dia suka walaupun ketika dia tidak berkuasa lagi. Mahathir sudah menjadi terlalu yakin bahawa kuasa kuku besi yang mencengkam UMNO selama ini dapat digunakan sekali lagi dari sebalik tabir untuk melentukkan Khairy mengikut kehendak nafsu-nafsinya. Tetapi, tidak semudah itu, rupanya. Anak lelaki beliau sendiri, Mukhriz telah menanggung malu apabila beliau cuba mencabar Khairy bagi jawatan Timbalan Ketua Pemuda UMNO. Di sebalik sokongan wang Mahathir yang banyak, serta beberapa majlis kumpulan yang melibatkan ANSARA (persatuan bekas pelajar Maktab Rendah Sains MARA yang diketuai dan dibiayai oleh Mukhriz). Mukhriz dapati betapa anak menantu Perdana Menteri yang baru ternyata lebih berpengaruh berbanding anak seorang bekas Perdana Menteri. Mukhriz telah diaibkan di kawasan Parlimen bapanya sendiri apabila tewas jawatan Ketua Pemuda UMNO dan dapat hanya segelintir sokongan dalam usaha merangkul jawatan di peringkat pusat.
 

Pada November 2003, ketika Mahathir turun takhta barulah beliau sedar betapa jawatan orang yang paling berpengaruh dan perkasa di negara ini yang dimilikinya selama itu dapat diwarisi dan diambil-alih oleh seorang anak muda yang baru berusia 28 tahun sahaja. Kini dan untuk masa yang terdekat, Khairy ternyata merupakan orang yang paling perkasa di negara ini. Malahan lebih berpengaruh daripada Abdullah Ahmad Badawi, Najib Tun Razak ataupun sesiapa sahaja yang menganggotai Majlis Tertinggi UMNO yang merupakan anak-anak katak (berudu) dalam kolam besar milik Khairy.
 

Beginilah caranya beliau mempengaruhi keadaan yang turut menghenyak kita semua.
 

Pertama, Khairy adalah laksana tukang jaga pintu di pejabat Abdullah Badawi. Setiap surat, faks, dokumen, rayuan, komunikasi, surat-menyurat ataupun apa juga bentuk hidangan yang sampai ke meja Abdullah, mestilah ditapis terlebih dahulu oleh pembantunya Datuk Wan Farid dan Zaki Zahid. Wan Farid dan Zaki Zahid adalah mata dan telinga Khairy. Setiap cadangan yang mereka terima perlu dibuat penduanya untuk Khairy Jamaluddin. Semua salinan ini dianggap perlu kerana Khairy tidak lagi secara rasminya bertugas di pejabat Paklah. Namun demikian beliau masih menjadi tukang jaga pintu dan perlu sentiasa diberitahu apa juga yang keluar masuk pejabat itu.
 

Wan Farid dan Zaki Zahid sentiasa bersekongkol dengan Khairy untuk menentukan siapa yang boleh bertemu dengan Paklah. Walaupun wujud jawatan Ketua Setiausaha Peribadi yang dipegang oleh Dato Thajuddeen Abd Wahab (sahabat lama Paklah dan pegawai kerajaan), segala pemilihan yang dibuat oleh pejabat Dato Thajuddeen perlu disalinkan kepada Khairy untuk mendapat persetujuannya. Kita tidak perlu syak dalam hal ini. Walaupun Dato Thajudeen terasa ralat dengan aturcara kerja yang sungguh pelik begini, disebabkan persahabatan beliau yang begitu lama dan akrab dengan Paklah, Thajudeen sudah tidak punya kuasa dan ambil kisah sangat untuk menafikan karenah anak menantu ketuanya.
 

Bukannya mudah dan murah untuk mendapat peluang bertemu dengan Paklah. Tukang jaga pintu juga berlagak sebagai tukang kutip tol. Inilah yang membuatkan UMNO begitu kelam-kabut mencongak harga tol yang dikenakan. Ada pihak menyebut harganya sehingga mencecah RM50,000 yang diminta oleh orang-orang Paklah hanya untuk bertemu dengan Perdana Menteri. Cukai pintu semacam ini memang sudah lama wujud sepanjang pemerintahan lima orang Perdana Menteri di Malaysia, tetapi harga dan kaedahnya tidaklah begitu tinggi seperti sekarang ini. Soalnya sekarang, bayaran RM50,000 bukan lagi mencukupi untuk mendapatkan peluang memenuhi temu janji. Masih ada syarat lain yang melibatkan syarikat milik Khairy seandainya projek yang mahu dibincangkan dengan Perdana Menteri menemui kejayaan.
 

Tentu ramai yang tertanya-tanya kenapa fenomena begini muncul di sebalik imej Paklah sebagai Mr. Clean? Tetapi imej itu hanya satu persepsi semata-mata. Kalau dibanding dengan Menteri-menteri yang lain, Abdullah bolehlah dianggap sebagai bersih, tetapi ini bukanlah kerana memang itu sifatnya. Abdullah telah diberi tugas mengendalikan kementerian yang tidak banyak ‘habuan’ untuk mengutip ‘ufti’ seperti Kementerian Belia dan Sukan dan Kementerian Luar Negara. Lagi pun beliau tidak menduduki kerusi kerajaan untuk satu tempoh yang lama. Kedudukan politik beliau sebagai penyokong Tengku Razaleigh-Musa Hitam memang sentiasa mengancam dan Abdullah Badawi sememangnya terlalu pengecut untuk menogok minuman yang dicampuri racun berbisa rasuah itu.
 

Keadaan sudah berubah sekarang ini. Abdullah Badawi memang ternyata lemah selaku seorang Perdana Menteri yang perkasa dan terpaksa menyandarkan harapan ke atas Khairy untuk memperkasakan kedudukannya. Khairy Jamaluddin pula sedar betapa masanya akan sampai apabila Paklah akan dicabar oleh Najib ataupun sesiapa sahaja yang disokong oleh TKT Mahathir. Kerana itu dia mesti membalun harta karun selagi ada masa keemasannya.
 

Kaedah kedua bagaimana Abdullah dikuasai oleh Khairy ialah melalui pelantikan jawatan penting daripada calon-calon pilihan Khairy, baik di pejabat Perdana Menteri mahupun di beberapa kementerian utama yang lain-lain. Tidak kurang daripada sepuluh sahabat Khairy yang sama menuntut dengan beliau dahulu dan berusia dalam lingkungan dua puluhan ataupun awal tiga puluhan, kini memegang jawatan penting seperti Ketua Eksekutif di beberapa kementerian (kita akan ceritakan perkara ini dalam laporan lain). Abdullah Badawi tidak boleh bergerak kalau tokoh-tokoh ini tidak berfungsi. Dengan lain perkataan beliau ternyata terlalu bergantung kepada mereka semua untuk bertindak.
 

Sebagai contohnya, eloklah kita ambil kisah pemergian Abdullah ke Venezuela untuk satu misi perdagangan. Orang yang menyediakan jadual lawatan (itinerary) ialah orang pilihan Khairy (sama-sama belajar dengannya di UK dahulu). Beliau menyerahkan cadangannya kepada Pengarah Pelaburan Khazanah (orang pilihan Khairy juga) untuk dibincangkan. Jadual itu dibincangkan dengan orang-orang Ethos Consulting (syarikat milik Khairy). Barulah kertas itu diluluskan oleh satu mesyuarat yang melibatkan pegawai Kementerian Luar Negara. Selalunya mesyuarat itu dihadiri juga oleh Khairy walaupun dia tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam kerajaan. Sebaik sahaja Abdullah pulang daripada Venezuela, butiran perbincangan beliau dengan Presiden Hugo Chaves dibincangkan dengan pejabat peribadi Perdana Menteri (yang diketuai dan dianggotai oleh orang pilihan Khairy). Segala keputusan akan dibuat oleh Abdullah selepas berbincang secara intim dengan anak menantunya di rumah kediaman mereka. Apakah yang hendak dihairankan kalau Khairy memang dapat menguasai pergerakan Abdullah – dan inilah caranya yang sebenar bagaimana lawatan Abdullah Badawi ke Venezuela dijalin dan mencetuskan kesannya.
 

Yang ketiga, Khairy Jamaludin mempengaruhi Abdullah Badawi dengan cara menekankan peranannya secara tidak rasmi sebagai penasihat Perdana Menteri yang paling akrab. Pernah berlaku satu peristiwa yang menjelaskan fenomena ini. Ia terjadi apabila Menteri Luar, Syed Hamid Albar meminta diadakan satu mesyuarat tertutup yang dianggap khusus untuk orang atasan sebagai majlis memberi penerangan kepada Perdana Menteri. Yang hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian dan Timbalan-timbalannya – dan Khairy Jamaluddin yang ketika itu tidak memegang sebarang jawatan dalam Jabatan Perdana Menteri ataupun apa juga bentuk jawatan kerajaan. Syed Hamid mahu pertemuan itu tidak dihadiri oleh Khairy. Abdullah menjadi gelabah kerana memikirkan kalau Khairy tidak hadir beliau mungkin ketandusan nasihat. Jadi, Khairy pun tumpang sekaki. Keadaan begini menunjukkan betapa besarnya pengaruh Khairy,

tetapi inilah bukti betapa lemahnya Abdullah dalam menjalankan tugasnya.
 

Di sinilah letaknya bahaya si Khairy Jamaluddin. Dia bukannya seorang pegawai kerajaan yang dilantik. Namun, pengaruhnya lebih mengatasi pengaruh keseluruhan kabinet, termasuk juga pengaruh Timbalan Perdana Menteri Najib Tun Razak. Selagi Abdullah mencengkam kuasa dan Khairy masih beristerikan anak perempuannya (Nori), Khairy Jamaluddin akan terus menjadi pemerintah nombor satu negara ini. Sama ada disedari ataupun tidak, di Malaysia ini, demokrasi sudah mengecut beberapa takuk sejak munculnya Khairy Jamaluddin sehinggakan tidak lagi wujud sistem periksa dan imbang di kalangan kerajaan.
 

Sudah tentu rakyat Malaysia semakin sedar akan kewujudan pengaruh Khairy Jamaluddin kerana cara hidup mereka banyak bergantung kepada insan ini. ‘Malaysia Today’ akan menerbitkan kemunculan Khairy dan bagaimana dia mempengaruhi UMNO dan kerajaan, sambil menyebut nama sekutu dan musuhnya dan bagaimana beliau berinteraksi dengan mereka. Yang lebih penting, Malaysia Today akan cuba mendedahkan misteri yang menyelimuti Khairy dan bagaimana dia gunakan pengaruhnya untuk menjangkau kuasa yang luas.

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...