Translate

Mesti Baca

Ahad, 27 Februari 2011

Adakah Umno Terus Di Ketiak Rosmah Dan Pertahankan Kepuanan Melayu?

Mana-mana pendukung dan penyokong Pakatan Rakyat (PR) yang mahukan penglipur lara percuma malam ini, bolehlah membaca posting Datuk Mohd Ariff Sabri Hj Abdul Aziz bertajuk "On the rounds with Umno".

Mengenai kerajaan Umno di Perak, Mohd Ariff kata:

    That thamby in Perak is just there warming the MB's seat. Support for him in his own constituency is dwindling. Perak will be returned to the opposition with a vengeance. In the meantime, we hear Zambry is making hay while the sun shines. Umno people are saying - kita salah rampas.

Adoi! Seronoknya membaca apa yang ditulis oleh bekas Adun Pulau Manis dalam kawasan Pekan itu. Kalau tak dak kerja apa malam ini, bolehlah para penyokong PR berseronok tak tentu pasai. Nanti sat, tau dak makna "making hay while the sun shines"? Tibai cukup-cukup sementara tengah ada peluang.

Mengenai Selangor pula, dia tulis:

    Selangor? Even the Auditor General says it's the 2nd best financially managed state after Penang. Who wants to be MB Selangor? Noh Omar? Zain Badak? By the way, where did PLCE ( passed LCE) Satim Diman got his doctorate? Did he buy it or what?

Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Pak Cop (Senator Muhamad Yusof Husin) yang sentiasa di sisi Abang Jannya juga boleh senyum sampai ke telinga:

    Kedah- even the Umno people like Ustaz Azizan. He says he now sleeps better when Najib appointed Bashah. Because Najib appoints a person he trusts more than a person he knows can work. Kedah will stay opposition.

Abe Jak atau Abdul Razak Abbas dan anak serta menantu pembesar yang dipeliharanya juga boleh tidur lena. Kecuali kalau Umno hebat sangat kempen dan daya tariknya, ia tetap akan terjadi seperti yang Mohd Ariff kata:

    Kelantan? What can we say about Kelantan? Except that every Umno leader will one day become the president of the Kelantan FA. They will then fight out who gets to manage the team and who gets to build new stadiums.

Orang PAS Terengganu juga boleh mengulit mimpi kerana "In Terengganu, there are signs it's going to the opposition".

Pulau Pinang tak payah cakap la:

    Penang is a gone case. Lim Guan Eng is simply a good leader. He is a good person. Penang is well managed. Ignore the staged protestations of the street hawkers who have not been paying the rates. Ignore Rizal Merican. The majority support LGE. Penang stays opposition.

Yang saya sedih, dari segi penjimatan, akauntabiliti dan lain-lain ciri kerajaan yang bertanggungjawab, masyarakat terus meletakkan Pulau Pinang lebih baik dari Kelantan dan Kedah. Patutnya negeri-negeri yang diperintah oleh parti Islam lebih baik dari negeri yang diperintah DAP dari segi itu. Adakah para pemimpin kerajaan di Kelantan dan Kedah tak mengamalkan sifat hasad yang baik? Hasad yang baik ialah kita tak boleh tengok orang lain lebih baik dan kita berusaha agar lebih baik dari dia demi mendekatkan diri kepada Allah dan bukan kerana mencari pujian dan kemegahan. Jangan silap faham, bukannya sabotaj orang yang lebih baik dari kita.

Bagi saya, saya malas nak kata padan muka lagi kat Umno hanya dengan membaca posting Mohd Ariff itu. Cukuplah kalau rakyat yang ada akal dapat menafikan majoriti dua pertiga Umno Barisan Nasional (BN).

Kalau Umno BN tak dapat majoriti dua pertiga, Datin Seri Rosmah Mansor dan Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa berundur, berdasarkan tradisi Umno yang buang Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj dan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang tidak perform dalam pilihan raya umum 1969 dan 2008.

Tak taulah kalau kepimpinan Rosmah dan Najib menjadi dewa kayangan dalam Umno dan mereka tetap melompat-lompat atas kepala orang-orang Umno walaupun tak dapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang. Kalau itu yang terjadi, nampak sangat orang Umno berasa lazat sungguh memperjuangkan kepuanan Melayu.

Apa salahnya kepuanan Melayu, kan? Apa salahnya Umno berketuakan orang yang siang malam dituduh dan diejek sebagai jantan takut bini. Janji Umno perintah!
(Pencacai Semalaysia)

Tiada ulasan:

Catatan Paling Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...